septembrie 24, 2021

MADR: ce este agricultura durabila si cum ii ajuta pe fermieri?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Secretarul de stat George Catean a luat parte la workshopul intitulat ”Agricultura durabila. Integrarea inovatiilor digitale in practicile agricole”, organizat de OGOR, cu participarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a Ministerului Cercetarii si Inovarii si Digitalizarii.

In deschiderea seminarului, secretarul de stat George Catean a apreciat oprtunitatea organizarii unui astfel de eveniment care da ocazia autoritatilor publice, mediului academic, precum si actorilor din mediul privat sa interactioneze si sa se aseze la aceeasi masa pentru a face schimb de idei, de nevoi, dar si solutii la problemele actuale ale agiculturii.

Agricultura durabila trebuie sa respecte trei calitati: sa fie economic viabila si eficienta, sa fie social integrata si protectoare cu mediul inconjurator. Cercetarea, dezvoltarea tehnologiei, inovarea si adoptia de solutii digitale vor aduce eficienta si precizie ducand astfel agricultura spre atingerea principiilor durabile. Participantii au explicat in cadrul workshop-ului de ce avem nevoie de cercetare, de inovare si de digitalizare in agricultura ? In acest context, secretarul de stat George Catean a afirmat: ”Avem nevoie de alimente sigure, de productii prietenoase cu mediul, mai ales ca agenda europeana ne aduce din 2030 niste sarcini precise si va fi nevoie sa producem mai mult cu resurse mai putine. Digitalizarea poarte fi motorul de care mediul rural are nevoie pentru a deveni tot mai atractiv, mai ales din punct de vedere al calitatii vietii. Anul 2020 a fost un start pentru a vedea ce inseamna sa gasim solutii pentru digitalizare. Statisticile spun ca 80% din telefoanele care sunt folosite in Romania sunt smartphone-uri. Iata ca tehnologia face parte din viata noastra. Agricultura durabila este un element de necesitate”.

In egala masura, secerarul de stat a subliniat ca lipsa fortei de munca din sectorul agricol isi poate gasi o rezolvare in tehnologiile digitale. Avand in vedere ca noile tehnologii raspund sectorului agricol indeosebi pentru fermierii mari, George Catean considera ca este important sa fie gasit un echilibru astfel incat si fermierii mici sa poata beneficia de aceste solutii.

La finalul workshop-ului, participantii au concluzionat ca este necesara o  cooperare intre mediul academic, companiile private si antreprenori din domeniul IT si automatizare digitala a proceselor in scopul pregatirii noilor promotii de absolventi din domeniul agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE