Ministerul Agriculturii ia in calcul acordarea de despagubiri fermierilor care sufera pierderi ca urmare a secetei care s-a abatut peste ogoare.
„O seceta care a fost înregistrata înca din toamna anului trecut si care a devenit o problema foarte, foarte mare. Noi am dat prin ANIF drumul la irigatii în unele judete, acolo unde s-a solicitat, înca din martie. Problema secetei în zonele care nu sunt irigabile va fi foarte mare, de aceea am facut adrese catre prefecturi si catre directiile agricole judetene sa constituie acolo comitetele de constatare a pagubelor, în asa fel încat cei care au pagube sa fie monitorizati, sa stie exact care sunt pierderile, sa le putem avea în calcul, pentru ca va trebui în curand sa oferim despagubiri si pentru aceste pagube”, a precizat ministrul Agriculturii, la un post de televizune, transmite Agerpres.
Meteorologii nu au deloc vesti bune pentru fermieri, iar seceta prelungita va afecta intregul lant alimentar, avertizeaza Cornel Stroescu, proprietarul grupului de firme Hastro Sovarna din Mehedinti, care exploatează aproximativ 2.100 de hectare de teren agricol si deruleaza afaceri in sectorul vegetal si zootehnic.
“Cu siguranta vor avea de suferit si fermierii din sectorul vegetal, dar si cei din sectorul zootehnic. Seceta ne afecteaza pe toti. E nevoie urgenta de fondul mutual in agricultura. E singura noastra sansa de a ne asigura pentru perioade ca acestea . Avem nevoie de Camere Agricole, de o banca agricola puternica. Si, organizandu-ne, putem veni cu produse de calitate pe masa consumatorului roman”, ne-a declarat Cornel Stroescu.
Mai multi fermieri au cerut deja declararea starii de calamitate in sectorul agricol. de aceeasi parere este si fostul secretar de stat in MADR, Daniel Botanoiu.
“La ora actuala, sunt din ce in ce mai multi fermieri care analizeaza intoarcerea culturilor, iar semanatul porumbului, soiei etc. se face sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Masurile de contracarare a efectelor secetei nu pot fi amestecate cu alte subiecte, nici legate de pandemia de COVID-19, dar nici cu alte subiecte. Masurile care trebuie adoptate urgent sunt declararea starii de calamitate naturala prin Hotarare de Guvern si emiterea unui ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru aprobarea Regulamentului de functionare a comisiilor de constatare a calamitatilor, care sa reglementeze modul de efectuare a constatarilor, de emitere a proceselor verbale, de raportare si centralizare a pagubelor etc. In acest moment, comisiile nu au un regulament de functionare. Fermierul nu trebuie sa fie penalizat in cazul in care omisia de constatare a calamitatilor nu intocmeste procesul verbal in 15 zile de la producerea calamitatii”, a declarat pentru stiriagricole.ro Daniel Botanoiu.
In opinia sa, fermierii ar trebui sa primeasca si alte forme de sprijin in aceste zile grele, cum ar fi acordare ajutor nerambursabil sub forma de vauchere pentru inputuri sau credite garantate de stat.