MADR: apa gratis pentru fermieri si 97 de sisteme de irigatii pana in 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform informatiilor furnizate de Ministerul Agriculturii, planul national de irigatii cuprinde 97 de sisteme care vor asigura irigarea a peste 2 milioane hectare de teren agricol. Anul acesta, campania de irigatii a inceput la 14 aprilie, cu aproximativ o luna mai devreme decat campania de anul trecut.

Raportul MADR arata ca anul acesta peste 1.200.000 milioane hectare de teren agricol sunt pregatite pentru irigat, cu aproximativ 400.000 mai multe decat in 2017. Totusi, pana la data de 15 mai a acestui an, doar 42.000 hectare de teren au fost irigate efectiv.

Apa gratis pentru irigat

Masura de sprijin a fermierilor cu apa gratuita pentru irigat continua si in acest an iar pana in prezent s-au umplut cu apa 1.100 km de canale. Obiectivul final al MADR pentru acest an este de a umple 2.000 km de canale cu apa necesara irigatiilor. Pentru un irigat cat mai eficient, s-au instalat deja si 80 de pompe, amplasate pe cursul canalelor de irigatii.

,,Este un obiectiv propus si pe care il vom realiza. Am pornit la drum cu reamenajarea celor 40 de sisteme, pentru ca am socotit sa prindem etapele ca sa se poata finaliza si sa functioneze in teren. Am luat aceste 40 de sisteme pentru ca aveam structurile facute ale asociatiilor utilizatorilor de apa’’, a declarat ministrul Daea.

Cati bani vor fi investiti in planul national de irigatii

Conform datelor MADR, alocarea financiara pentru planul national de irigatii va avea valoarea de peste 1 miliard de euro pana in 2020, dintre care 26,5 milioane vor fi alocati doar in acest an. Totusi, in primul trimestru din 2018, doar 6,2 milioane de lei au fost alocate pentru restaurarea sistemelor de irigatii romanesti.

 Programul national de irigatii 2018-2020

2018 – Inceperea lucrarilor de reabilitare pentru 32 amenajari irigatii etapa I Elaborarea documentatiilor la 45 amenajari de irigatii prevazute in etapa I (8) si etapa II (37);

2019 – Inceperea lucrarilor de reabilitare pentru 45 amenajari irigatii etapa I si II

2020 – Elaborarea documentatiilor si inceperea lucrarilor de reabilitare pentru 9 amenajari de irigatii prevazute in etapa III

Fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii de irigatii

Fermierii constituiti in organizatii ale utilizatorilor de apa pot accesa si sprijinul nerambursabil aferent masuri 4.3 ,,Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice’’.

Prin acesta masura se poate accesa suma de 1.000.000 Euro/ proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune(SPP) sau 1.500.000 Euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare(SPA, SRP).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE