MADR, activitate pentru stimularea precipitatiilor in zonele cu risc de seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a demarat o noua etapa a activitatii experimentale de crestere a precipitatiilor in zonele cu risc de seceta. Astfel, in perioada 26.04 – 15.05.2022 se va desfasura etapa 2022 a „Programului pentru cresterea/uniformizarea precipitatiilor in regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul si nord-nord-estul Romaniei”.

”Efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai evidente in Romania.

Avem zone in care cantitatile de precipitatii sunt insuficiente si cauzeaza instalarea secetei, in timp ce in alte regiuni caderile de grindina pun in pericol munca fermierilor.

Citeste si: Uleiul de consum, rationalizat in Marea Britanie. Ce a stat la baza deciziei?

Prin continuarea si extinderea programelor de combatere a fenomenelor meteo extreme ne propunem sa crestem suprafata agricola protejata.

Aceste masuri, alaturi de programul de reabilitare si extindere a sistemului de irigatii si cel privind modernizarea sistemului de desecare, sunt menite sa ofere fermierilor conditii cat mai bune pentru a continua sa obtina productii la un nivel ridicat” a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Activitatile de crestere a precipitatiilor se vor derula, in aceasta etapa, pe Aeroportul International Craiova si pe Aeroportul International Iasi, in functie de conditiile meteo-climatice din aceste regiuni.

Actiunea va incepe in regiunea  Moldovei, in zonele cu potential agricol din judetele Iasi, Botosani, Suceava, Neamt, Bacau, Vaslui, Vrancea si Galati pe o suprafata totala de aproximativ 2 milioane ha, si va continua in zilele urmatoare in regiunile Munteniei si Olteniei, in zonele cu potential agricol din judetele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj si Mehedinti pe o suprafata de aproximativ 1,8 milioane ha.

Aceasta activitate se efectueaza utilizand metoda aviatiei, iar interventiile active in atmosfera pentru stimularea precipitatiilor se vor face utilizand torte pirotehnice si cartuse ejectabile, ambele glaciogene si higroscopice.

Aeronavele utilizate in acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate si omologate pentru activitati de interventii active in atmosfera, dotate cu doua casete cu 96 de cartuse ejectabile pe caseta de tip – Loza 30  (cu iodura de argint -AgI sau clorura de calciu- CaCl2) si doua sisteme acrosate pe aripi de torte pirotehnice neejectabile avand 36 de cartuse pe fiecare sistem, de tip  Loza  150 (cu iodura de argint -AgI sau clorura de calciu- CaCl2).

Cartusele pot fi utilizate in stimularea precipitatiilor din norii reci si calzi, in functie de conditiile meteorologice.

Datele despre evolutia vremii sunt furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie, prin radarele de la Barnova si Craiova,  ce deservesc cele doua areale de interes pentru acest experiment.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE