septembrie 29, 2022

Luptele din Ucraina le-ar putea aduce clienți noi producătorilor români de grâu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ucraina, unul dintre cei mai mari producători mondiali de grâu, va pierde circa 15% din producția de grâu, din cauza conflictelor sângeroase care macină țara.

„Vom pierde 15% din recolta de grâu”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului ucrainean Arseny Yatseniuk, la o întâlnire cu fermierii locali.

Oficialul ucrainean a dat vina pe separatiștii pro-ruși pentru pierderile suferite de fermieri. Anterior, Ministrul Agriculturii de la Kiev a estimat că producția de grâu din 2014 va fi mai mare față de cea din 2013, aceasta urmând să ajungă la circa 63 de milioane de tone. Analiștii și traderii au prognozat însă că Ucraina va recolta aproximativ 60 de milioane de tone de grâu anul acesta, notează presa internațională.

Până la 15 august, fermierii ucrainieni recoltaseră 34,7 milioane de tone de grâu, conform statisticilor oficiale. Crimeea, anexată de Rusia anul acesta, a obținut o recoltă de grâu de 1,2 milioane de tone de grâu, potrivit datelor publicate de ministerul rus al Agriculturii.

Pe fondul crizei din Ucraina și a faptului că fermierii locali nu vor putea livra suficient grâu pe piață pentru a acoperi cererea, traderii susțin că situația ar putea fi favorabilă celorlalți producători din bazinul Mării Negre, cum sunt cei din România.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE