Lucruri de care sa tii cont atunci cand renovezi o casa traditionala

Facebook
Twitter

In ultimii ani, turismul rural a cunoscut o dezvoltare semnificativa, iar ideea achizitionarii unei proprietati traditionale pentru a o reconditiona si a o pune in circuitul turistic devine din ce in ce mai ofertanta.

Insa atunci cand renovezi o casa veche, incercarea de a pastra designul traditional si a completa cu elemente moderne nu functioneaza intotdeauna. Sa stabilesti daca ar trebui sa restaurezi sau sa inlocuiesti diferite piese poate fi dificil. 

Avand in vedere ca este vorba despre o casa traditionala, este recomandat sa ai in vedere un principiu important: nu sacrifica farmecul si unicitatea casei cu o renovare cap-coada, nici daca ti-ai propus sa alegi finisaje rustice pentru renovare. 

Asadar, afla cum sa conservi si sa completezi designul unei casei traditionale pentru a o renova fara a-i risipi farmecul. 

Restaureaza acolo unde este posibil

Probabil ca te-a atras ceva specific la casa traditionala daca ai decis sa o cumperi. Poate ti-au placut dormitoarele mici si calduroase, poate ca a fost vorba de podeaua superba din lemn masiv, poate de cerdacul luminos. Indiferent ce element al casei iti place, incepe renovarea de acolo. 

Sunt sanse ca acele caracteristici sa aiba nevoie doar de reconditionari minore si, astfel, te vei convinge sa pastrezi autenticitatea casei pe cat de mult posibil.

Iata cateva modalitati prin care poti pastra cat mai mult din farmecul casei:

  1. Reconditioneaza parchetul pentru a-i reda aspectul original – pastrarea elementelor originale va contribui la mentinerea esteticii traditionale;
  2. Restaureaza elementele din lemn – stilurile se schimba de la an la an si, in functie de varsta casei, tamplaria poate reflecta acest lucru. Straturile de vopsea ar putea lasa detaliile originale sa para invechite si neinteresante. Rezerva-ti timp pentru a restaura corespunzator tamplaria casei pentru a oferi incaperilor un aspect ingrijit si autentic;
  3. Curata elementele pe care intentionezi sa le pastrezi – fie ca este vorba de un semineu, de trepte sau o veranda, casa ta traditionala are probabil cateva caracteristici speciale. Concentreaza-te pe reconditionarea acestora astfel incat sa devina functionale. Daca te-au convins sa cumperi casa, merita timpul si efortul de a le restaura.

Pentru unele aspecte ale casei s-ar putea sa nu existe speranta. Daca, insa, tocmai aceste elemente sunt piese esentiale ale designului dorit, opteaza pentru alternative moderne care mentin aceeasi linie estetica. Cheia este sa imbini traditionalul si modernul pentru a crea o estetica atemporala.

In cazul elementelor esentiale, precum sistemul de incalzire, daca functionalitatea nu poate fi redata, este indicat sa optezi pentru inlocuire. Daca in casa se regaseste o soba cu un model inedit, poti lua in calcul sa o pastrezi ca element decorativ, in timp ce poti opta pentru un sistem de incalzire cu emisii reduse de carbon precum o centrala peleti.

Ia in calcul un plan deschis 

Popularul open space este un concept relativ nou, asa ca probabil amenajarea unei case traditionale ar putea insemna ca designul se va simti inghesuit sau dezordonat. Este un lucru destul de comun pentru amenajarile mai vechi ale caselor traditionale.

Da un suflu nou spatiului renuntand, daca este posibil, la unii dintre peretii despartitori sau ia in calcul largirea usilor.

Echilibreaza estetica generala 

Sunt sanse ca locuinta sa fi trecut printr-o renovare sau poate mai multe si, astfel, poate in casa se regaseste un amestec de stiluri. Cu ocazia punerii in practica a proiectului tau de renovare, adu toate camerele la un numitor comun. 

Daca intr-o camera decizi sa vopsesti tavanul, aplica acelasi tratament tavanelor din fiecare camera. Daca inlocuiesti glafurile dintr-o camera, acelasi lucru ar trebui facut pentru toate celelalte camere. Procedand astfel, vei contribui la eficientizarea designului propus.

Adauga corpuri de iluminat pentru a aduce un aer modern

De la veiozele de langa pat, la manerele dulapurilor, accesoriile pot schimba atmosfera intr-o casa. Actualizeaza corpurile de iluminat comune in toata casa pentru a accentua designul acesteia.

Iata ce alte accesorii mai poti inlocui pentru un design autentic:

  • Intrerupatoarele;
  • Prizele si capacele;
  • Feroneria dulapurilor;
  • Gurile de aerisire;
  • Manerele usilor.

Decorul casei

Dupa ce ai facut toata munca grea, este timpul pentru etapele distractive, precum adaugarea obiectelor de decor. Modul in care decorezi casa traditionala poate avea un impact major asupra senzatiei generale a acesteia. 

Iata doar cateva modalitati de a moderniza decorul casei:

  1. Alege paleta de culori potrivita – Nu subestima puterea unei cutii de vopsea cand vine vorba de ambianta unei incaperi. Bejurile si alte culori neutre pot inveseli un dormitor intunecat. Peretii de accent luminosi pot reda farmecul unei sufragerii candva formale. Un strat proaspat de vopsea poate ajuta enorm in efortul tau de a-ti actualiza casa.
  2. Mobilierul potrivit – Foloseste un mix de piese moderne si clasice sau rustice pentru a aduce armonie in designul casei tale. Reconditioneaza cateva piese de mobilier vechi in moduri neobisnuite pentru un element neasteptat in camera de zi. Cheia pentru a mobila o casa veche cu mobilier nou este sa imbini stilurile intr-un mod compatibil. În acest fel, vei readuce spatiul la viata fara a pierde caracterul sau unic.
  3. Incorporeaza piese de accent – Acestea pot fi o modalitate la indemana de a actualiza aspectul unei case traditionale. Incearca sa alegi cateva astfel de piese de accent care sa puna in valoare designul casei. Poate fi vorba despre un raft metalic patinat, un telefon cu fir, sau un set de vase ceramice pictate manual.

 

Asadar, in timp ce renovarea unei case vechi este un proiect pe care il astepti cu nerabdare, s-ar putea totusi sa fie mai usor de imaginat decat de pus in practica. Asa ca, inainte de a incepe, rezerva-ti timp pentru a analiza si evalua casa. Acest lucru te va ajuta sa conturezi un plan de bataie realist si te va scuti de improvizatii din mers, care nu ofera intotdeauna rezultatele asteptate.

 

Sursa foto: shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE