Lucruri de care sa tii cont atunci cand planuiesti sa cumperi o casa la tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Abandonarea locuitului la oras pentru traiul la tara nu mai este de mult timp o practica noua, iar numeroasele comunitati rurale ocupate de astfel de persoane sunt cea mai buna dovada a practicii.

Avantaje precum aerul curat, lipsa aglomeratiei, posibilitatea de a-ti cultiva propriile legume , de a creste animale sau de a te bucura de un spatiu de locuit mai mare sunt doar cateva dintre motivele pentru care traiul la tara reprezinta o alegere cu adevarat inspirata.

Totusi, daca iti surade aceasta idee si iti doresti sa faci aceasta alegere in viitorul apropiat, trebuie sa fii la curent cu toate lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi casa, pentru a nu te lovi de surprize neplacute. Iata care sunt cele mai importante:

Asigura-te ca pretul este unul corect

Pe masura ce pornesti in cautarea unei case la tara, vei observa tot felul de imobile, la diferite preturi, decise, de cele mai multe ori de zona, dimensiunea sau starea locuintei, facilitatile disponibile in acea locatie sau dimensiunea curtii.

Desi preturile variaza, este foarte important sa-ti stabilesti un buget si, cel mai necesar, sa decizi care sunt particularitatile pe care casa ta va trebui sa le aiba. Astfel, comparand cu preturile cerute de alti vanzatori din acea zona, vei putea sa faci o alegere inteleapta si sa iei decizia corecta.

Verifica toate actele

Pentru ca tranzactia sa fie una reusita, iar tu sa fii proprietar in deplina legalitate a viitoarei locuinte, trebuie sa te asiguri ca proprietarul iti poate oferi o serie de acte importante. Astfel, vanzatorul imobilului are obligatia de a-ti pune la dispozitie urmatoarele acte: actul de identitate, actul de proprietate, certificatul fiscal, documentatia cadastrala, extras cartea funciara, certificat de performanta energetica, dar si ultimele facturi de utilitati.

Cu toate ca nu toate aceste documente sunt obligatoriu de primit, pentru siguranta tranzactiei, este necesar sa ai acces la ele. De asemenea, in cazul in care achizitia va fi facuta cu ajutorul unui credit, precum creditul guvernamental Noua Casa, care a inlocuit Prima Casa, este necesar sa informezi vanzatorul ca este posibil sa ai nevoie si de alte documente, solicitate de creditor.

Stabileste daca sunt necesare reparatii

De cele mai multe ori, costul de achizitie al unei locuinte nu reprezinta pretul final de a fi proprietar. Majoritatea caselor locuite prezinta anumite defectiuni, care, de multe ori, nu sunt insemnate si nu vor necesita reparatii capitale. Totusi, in anumite cazuri, putem vorbi despre defectiuni grave, care iti vor scoate din buzunar sume la care nu te-ai astepta.

Defectiuni majore la acoperis, la instalatiile sanitare, pereti fisurati din cauza alunecarilor de teren, pereti distrusi de umiditatea excesiva sau chiar probleme cu structura de rezistenta, sunt doar cateva dintre problemele grave ale unei case la tara, care ar trebui sa-ti dea de gandit daca inca merita sa alegi acel imobil. De aceea, pentru a evita sa afli prea tarziu de astfel de defectiuni, este important ca la vizionarea casei sa mergi insotit de un specialist, care va putea identifica orice problema a locuintei. Mai mult, daca iti doresti in continuare sa cumperi casa, descoperirea imperfectiunilor iti va oferi un avantaj extra la negocierea pretului.

Locatia

Cu totii ne dorim o casa cocheta situata in inima naturii, inconjurata doar de vegetatie si de pasari de toate felurile. Totusi, desi o astfel de locatie pare ideala, este important sa ne gandim si la aspectul functional al lucrurilor. Caile de acces mai sunt practicabile atunci cand ploua? Exista acces la electricitate, apa curenta sau gaz in satul in care doresc sa ma mut? Exista magazine in imprejurimi? Cel mai apropiat oras este suficient de aproape?

Desi raspunsul la aceste intrebari nu trebuie sa fie pozitiv pentru toata lumea, unii dintre noi fiind deschisi la compromisuri precum lipsa unei retele de gaz sau distanta mare fata de un centru comercial, este important sa iti pui aceste intrebari inainte de a stabili daca zona in care urmeaza sa te muti este potrivita pentru tine, astfel incat sa faci o alegere in cunostinta de cauza.

Mutatul la tara reprezinta o alegere buna pentru persoanele care apreciaza acest stil de viata si poate reprezenta un castig, atat pentru sanatatea mentala cat si cea fizica a celor care fac aceasta alegere.

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE