Pomicultura este un domeniu extrem de profitabil care poate genera venituri substantiale pe termen lung. Chiar daca o astfel de exploatatie nu presupune cheltuieli insemnate, pomicultura implica o serie de riscuri, nemaiintalnite in alte sectoare agricole.
Din pacate, accidentarile sunt foarte comune in pomicultura, deoarece situatiile periculoase apar mult mai usor decat in alte domenii. Chiar si pomicultorii profesionisti sunt de acord ca natura este imprevizibila si ca experienta acumulata in multi ani de munca nu este suficienta pentru a-i feri de accidente.
Pentru a fi siguri ca activitatile din livada vor decurge fara evenimente nefericite, este mai mult decat indicat sa le prevenim, prin intermediul unor echipamente speciale. Iata cele mai indicate echipamente de protectie, care se vor dovedi extrem de utile in orice livada.
1) Pantaloni si jacheta de protectie
In pomicultura, cele mai comune accidentari sunt cauzate de folosirea gresita a echipamentelor sau de lipsa unor echipamente de protectie. Aceste accidentari constau de obicei in simple entorse, insa in cazuri mai grave apar si rupturi musculare sau osoase. Pe acest site gasim mai multe detalii despre durerile lombare dar si despre rupturile musculare.
Pentru a preintampina aceste accidentari, este necesara purtarea de jacheta si de pantaloni de protectie. Acestea sunt special concepute pentru a asigura o manevrare eficienta a utilajelor si echipamentelor dar si pentru a ne proteja in cazul unui eveniment nefericit.
2) Casca de protectie
Atunci cand ne aflam in mijlocul unei exploatatii pomicole sau al unei paduri, trebuie sa facem o prioritate din a ne proteja capul impotriva traumelor, indiferent de activitatea intreprinsa. Traumele cerebrale sunt extrem de periculoase iar riscul pentru astfel de accidente este extrem de mare in special cand curatam pomii fructiferi sau cand efectuam defrisari.
O casca de protectie reprezinta un accesoriu simplu, insa extrem de util in cazul unui eveniment nefericit. Chiar daca nu vom fi complet feriti de accidentare, casca ne va asigura o protectie sporita a capului si va preveni o trauma mult mai grava. Castile moderne sunt foarte confortabile si asigura o vizibilitate sporita, pentru a ne permite sa ne desfasuram activitatile in mod optim.
3) Manusi de protectie
Manusile de protectie nu ar trebui sa lipseasca din echipamentul niciunui agricultor, indiferent de activitatea intreprinsa. O astfel de pereche de manusi se va dovedi utila nu doar impotriva accidentarilor, dar si impotriva contaminarii cu agenti nocivi si impotriva frigului, asigurand in acelasi timp o aderenta sporita.
Manusile moderne sunt extrem de confortabile asigurand in acelasi timp un grad sporit de protectie si permitandu-i purtatorului sa se bucure de o mobilitate crescuta.
4) Incaltaminte de protectie
In silvicultura, manuirea de utilaje agricole grele si de motofierestraie este o activitate extrem de comuna iar acest lucru aduce cu el riscul unor accidentari. Pentru ca padurile si livezile sunt deseori greu-accesibile si alunecoase, orice pas gresit poate rezulta intr-o accidentare destul de serioasa.
De aceea, o incaltaminte cu talpa antiaderenta, bombeu metalic si protectie la taiere va preveni orice accidentare de acest fel si ne va garanta o mai buna protectie, pe parcursul activitatilor intreprinse in livada sau in padure