Chiar daca lunile de iarna sunt o perioada de inactivitate in ciclul biologic al albinelor, apicultorii au posibilitatea sa-si orienteze mai mult actiunile catre activitati de atelier.
In aceasta perioada familia de albine se gaseste, in functie de temperatura exterioara in diverse situatii privind formarea ghemului (usor afanat sau strans), activitatile acesteia fiind limitate la consum de hrana pentru asigurarea temperaturii interne a ghemului necesara supravietuirii (24-25º). Daca pana la acest moment s-au efectuat lucrarile pregatitoare iernarii nu exista motive de ingrijorare privind evolutia familiilor de albine pe timp de iarna. Cu toate acestea, vizitele la stupine pot avea in vedere: observatii asupra zborurilor de curatire (cand timpul permite), foarte benefice pentru o buna iernare si care ofera informatii despre starea coloniei de albine, ascultarea acestora cand timpul este mai putin favorabil, asigurarea cu materiale izolante atat la nivel de stup (saltelute, pernute, impachetari laterale) cat si de stupina (garduri, perdele protectoare), asigurarea ca nu exista daunatori (pasari, animale) care sa le deranjeze, potrivit Asociatiei Romane a Crescatorilor de Albine.
Starile anormale conduc la nelinistirea albinelor, intensificandu-le activitatea de consum si prin urmare uzura organismului si incarcarea rectumului. De aceea trebuie acordata o atentie deosebita evaluarii situatiei din stupina la acest moment, cat timpul mai permite interventia in stup.
Lucrari de efectuat in decembrie:
- In zilele favorabile se pot continua o serie de lucrari de pregatire a familiilor de albine din luna trecuta si remedierea starilor anormale aparute: hrana insuficienta, hrana de proasta calitate (poate produce diaree), pierderea matcii, umiditatea exagerata, patrunderea soarecilor in stupi. Trebuie accentuat faptul ca pentru iernare, familia de albine are nevoie de aproximativ 18 kg miere si 1,5-2 kg pastura pentru cresterea puietului in partea a doua a iernii si in primavara.
- In zilele nefavorabile se poate aprecia starea familiei de albine prin ascultarea zumzetului albinelor cu un tub de cauciuc introdus pe urdinis si vizualizarea foii de control.
- Umiditatea excesiva se inlatura prin mutarea stupilor intr-un loc insorit pe vatra si imbunatatirea aerisirii prin asigurarea unui spatiu de 1-2 cm in podisor care va fi acoperit de salteluta;
- Pe langa lucrarile efectuate in stupina interesele apicultorilor in aceasta perioada au in vedere valorificarea produselor apicole obtinute, planificarea pe perioada de iarna a altor lucrari ce tin de pregatirea viitorului sezon apicol cu materiale si echipamente (intretinere, reparare, reformare, achizitie), completarea cunostintelor prin participarea la cursuri, conferinte apicole, studiu autodidact.
- Prima luna de iarna calendaristica se manifesta de obicei cu ninsoare, vant, viscol, inghet si umiditate crescuta. Desi luna decembrie este o perioada de inactivitate in ciclul biologic al albinelor, apicultorul are posibilitatea sa-si orienteze mai mult actiunile catre activitati de atelier, activitati de informare si perfectionare in apicultura sau activitati de dezvoltare prin valorificarea a produselor apicole obtinute in sezonul anterior, achizitionarea de noi materiale necesare pentru sezonul urmator.
- Cu toate acestea, in luna decembrie apicultorul trebuie sa aiba in vedere si o serie de activitati ce tin de stupina:
- Supravegherea si controlul modului cum ierneaza familiile de albine o data la 2-3 saptamani, prin controale auditive (ascultare) pentru perceperea si interpretarea zumzetului albinelor si aprecierea resturilor gasite (pe foaia de control a stupului sau in urma preluarii cu ajutorul unei sarme indoite in unghi drept). Experienta ne va ajuta in aprecierea cat mai corecta a zumzetului si deci a starii de sanatate a familiilor de albine.
- Interventiile in stup se vor face in spatii incalzite numai atunci cand se constata lipsa rezervelor de hrana, imbolnavire sau alte stari anormale care nu pot fi inlaturate in conditii de stupina.
- Mortalitatea exagerata in urma analizei foii de control arata faptul ca familia de albine fie a iernat cu prea multe albine varstnice fie ca urmare a uzurii organismului cauzata de boala.
- Prezenta albinelor mucegaite, umede arata ca in stup exista o ventilatie precara.
- Albinele cu abdomenul umflat si petele de diaree la urdinis sau pe scandura de zbor arata ca in stup sunt provizii de calitate proasta sau conditiile de iernare sunt nefavorabile nelinistind albinele si sporind consumul de hrana. Aceasta situatie poate crea premiza aparitiei nosemozei.
- Prevenirea deranjarii si nelinistirii albinelor de pasari de curte, ciocanitori, pitigoi;
- Inlesnirea si supravegherea unor zboruri spontane de curatire ale albinelor in ferestrele calde ale lunii (cand temperatura depaseste 13-14ºC) dupa ce vatra a fost curatita de zapada si albina moarta de la urdinis a fost indepartata, pot fi ridicate capacele si saltelutele stupilor pentru ca razele soarelui sa incalzeasca direct podisoarele. In limita posibilitatilor stupii umbriti pot fi mutati in locuri insorite.
- Indepartarea fara zgomot a zapezii si a ghetii formate pe scandurelele de zbor si pe capacele stupilor.
- Protejarea stupinei contra curentilor reci de aer prin perdele, garduri realizate din diverse materiale anterior.
In atelierul stupinei se vor face o serie de lucrari necesare pregatirii sezonului urmator:
- reparatii ale elementelor componente ale stupului;
- depozitarea in conditii sigure a surplusului de corpuri, caturi, rame, faguri.
- curatirea, razuirea resturilor de ceara si propolis cu dalta apicola si cutite speciale precum si dezinfectia materialului apicol prin metoda flambarii sau metoda chimica cu diverse substante dezinfectante.
- pregatirea ramelor prin insarmare, aprovizionarea cu faguri artificiali.
- pentru apicultorii profesionisti care vor sa-si dezvolte stupina este importanta stabilirea unui plan judicios conceput, realist pentru sezonul apicol urmator in functie de care se va stabili necesarul de materiale si echipamente apicole de achizitionat.