Lucrari de intretinere in toamna, la cerealele paioase

Facebook
Twitter

Cerealele paioase (grau, secara, orz, orzoaica, ovaz, triticala) sunt apreciate din multe puncte de vedere, cele mai importante motive pentru care omul le-a cultivat din cele mai vechi timpuri fiind legate de randamentul foarte bun (productii mari, constante, care pot fi valorificate tot timpul anului), utilizarea in toate formele – boabe intregi sau macinate, plante verzi, uscate sau insilozate, produse secundare (paie, pleava), subproduse (tarate) – in alimentatia umana, ca hrana pentru toate animalele crescute de om, ori ca materie prima intr-o varietate de industrii.

Totodata, datorita continutului scazut de umiditate si a capacitatii de a nu isi pierde valoarea nutritiva perioade mari de timp, cerealele pot fi transportate, depozitate si folosite perioade lungi de timp. De aceea, ele constituie fonduri de rezerva pentru asigurarea hranei oamenilor si a animalelor in situatii de criza. 

Avand o tehnologie de cultura complet mecanizata, cerealele paioase sunt usor de cultivat, intretinut si recoltat. Totusi, factorii pedoclimatici sunt esentiali pentru obtinerea unor productii pe masura investitiilor. Din aceasta perspectiva, cerealele paioase de toamna sunt cel mai bine adaptate la conditiile din tara noastra. O recolta bogata si sanatoasa depinde insa si de realizarea lucrarilor agrotehnice la timp si de aplicarea masurilor fitosanitare pentru prevenirea si combatarea bolilor, a daunatorilor si a buruienilor. In cele ce urmeaza, afli care sunt cele mai importante lucrari de intretinere care trebuie efectuate toamna, la culturile de cereale paioase. 

Principalele culturi de cereale paioase infiintate toamna

Principalele culturi de cereale paioase infiintate toamna, la sfarsit de septembrie si inceput de octombrie sunt: 

  • graul de toamna – cea mai importanta planta cultivata; face parte din genul Triticum, familia Gramineae (Poaceae), care cuprinde numeroase specii, dintre care cele mai raspandite sunt Triticum aestivum L. si Triticum durum Desf.; cele mai bune premergatoare sunt plantele ca mazarea, fasolea, rapita de toamna, inul pentru ulei, cartoful timpuriu si de vara, canepa pentru fibra, chimenul, coriandrul, pentru ca lasa terenul curat de buruieni si un continut ridicat de nutrienti in sol; 
  • orzul – apartine genului Hordeum L., care include peste 27 de specii salbatice si una cultivata, Hordeum vulgare (Hordeum sativum Jessen.), cu patru convaerietati; orzul si orzoaica de toamna sunt pretentioase fata de plantele premergatoare, cele mai bune dintre acestea fiind mazarea, fasolea, rapita, inul pentru fibra si samanta; 
  • triticalaTriticosecale; foarte bune premergatoare sunt plantele leguminoase anuale si perene, inul de ulei si de fibre, rapita, cartoful de vara;
  • secara de toamnaSecale cereale; cele mai bune premergatoare sunt, la fel ca in cazul triticalei, plantele leguminoase anuale si perene, inul de ulei si de fibre, rapita, cartoful de vara; 
  • ovazul de toamnaAvena sativa; cele mai bune premergatoare sunt leguminoasele pentru boabe.

In cazul cerealelor paioase, plantele premergatoare au un rol deosebit pentru dezvoltarea ulterioara a culturilor, pentru ca acestea lasa terenul curat de buruieni si asigura un continut ridicat de nutrienti in sol. Pe langa cultivarea acestor plante premergatoare si a pregatirii corecte a solului, aplicarea de tratamente cu erbicid pentru combaterea buruienilor (monocotiledonate si dicotiledonate) – care concureaza direct cu cerealele in ceea ce priveste necesarul de lumina, apa si substante nutritive si pot favoriza, totodata, dezvoltarea agentilor patogeni – precum si a fertilizatorilor bogati in azot, fosfor si potasiu este esentiala pentru dezvoltarea culturilor de cereale paioase. La fel de importante sunt tratamentul semintelor si folosirea fungicidelor si a insecticidelor pentru prevenirea si combaterea bolilor si a daunatorilor. 

Pregatirea solului si a patului germinativ

Intretinerea culturilor de cereale paioase toamna presupune realizarea unei serii de lucrari, printre primele care trebuie realizate numarandu-se pregatirea solului si a patului germinativ. Iata care sunt aspectele de care ar trebui sa tii cont, din acest punct de vedere, potrivit lucrarii „Fitotehnie”, Conf. univ. dr. Viorel Ion (2010):  

  • grau de toamna – este foarte sensibil la pregatirea solului; dupa plantele premergatoare cu recoltare tarzie, este nevoie de dezmiristiri si de araturi de 20-25 cm adancime, cu scopul de a incorpora resturile vegetale si buruienile; pana la semanat, este necesar sa existe un interval de doua saptamani, pentru ca solul, afanat prin aratura, sa se aseze; pregatirea patului germinativ: se face in ziua semanatului sau cu cel mult o zi sau doua inainte de semanat; 
  • orz si orzoaica de toamna – lucrarile solului sunt similare celor pentru graul de toamna; aratura se face, in sudul tarii, pana la 25 septembrie, iar in zona de nord, pana la 15 septembrie; adancimea de arat pe soluri mijlocii si grele este intre 20 si 22 cm sau discuit 15 cm, in vreme ce pe solurile usoare este de 18-20 cm sau discuit 15 cm; pregatirea patului germinativ: se face imediat inaintea semanatului, adancimea de lucru fiind calculata astfel: adancimea de semanat plus 1-2 cm; 
  • triticale – in sud, aratura se realizeaza pana la 25 septembrie, iar in nord, pana la 15 septembrie, la o adancime de 20-25 cm sau discuit 15 cm, in cazul solurilor mijlocii si grele, si la 18-20 cm sau discuit 15 cm, daca solul este usor; pregatirea patului germinativ: se efectueaza imediat inaintea semanatului, adancimea de lucru fiind calculata astfel: adancimea de semanat plus 1-2 cm;
  • secara de toamna – aratura se realizeaza, in sudul tarii, pana la 25 septembrie, iar in nord, pana la 15 septembrie, la o adancime de 20-22 cm sau discuit 15 cm, in cazul solurilor mijlocii si grele, si la 18-20 cm sau discuit 15 cm, pentru soluri usoare;  pregatirea patului germinativ: imediat inainte de semanat, adancimea de lucru fiind calculata astfel: adancimea de semanat plus 1-2 cm;
  • ovaz de toamna – aratura se efectueaza imediat dupa eliberarea terenurilor de plante premergatoare, si, pana la pregatirea patului germinativ, se mentine curata de buruieni, prin lucrari cu discul, la adancimea de 20-25 cm; pregatirea patului germinativ se face imediat inaintea semanatului. 

Semanatul si lucrarile de intretinere de dupa semanat

Respectarea epocii optime de semanat, urmata de lucrarile agricole de intretinere de dupa infiintarea culturii de cereale paioase sunt operatiuni de care depinde dezvoltarea corecta a plantelor. Iata ce ar trebui sa faci din aceasta perspectiva, potrivit lucrarii „Tehnologii agricole performante”, Ioan Oancea (2005): 

Epoca de semanat, distanta intre randuri si adancimea la semanat

  • grau de toamna – se seamana intre 1 si 10 octombrie, in sudul, vestul tarii si in Campia Transilvaniei, si intre 25 septembrie si 5 octombrie, in zonele colinara, de nord si in depresiunile intramontane; distanta dintre randuri: 12,5 cm; adancimea la semanat se stabileste in functie de umiditatea din sol si textura; astfel, adancimea la semanat poate fi intre 4-5 cm, pentru solurile grele si umede, si de 5-6 cm, pentru solurile uscate si usoare;
  • orzul si orzoaica de toamna – se seamna cu aproximativ 5 zile inaintea graului, intre 25 septembrie si 5 octombrie, in zona de sud si vest, si intre 20 septembrie si 1 octombrie, in regiunile colinare si de nord; distanta dintre randuri: 12,5 cm, dar rezultate bune s-au inregistrat si prin semanatul la 25 de cm, pentru ca se obtine o rezistenta crescuta la cadere si la atacul bolilor foliare; adancimea la semanat: 3-4 cm; 
  • triticale: se seamana, in sud, intre 1 si 10 octombrie, iar in nord, intre 15 septembrie si 1 octombrie; adancimea de semanat: 5-6 cm, in functie de textura solului si de umiditate, distanta dintre randuri: 6 – 12,5 cm; 
  • secara de toamna: epoca de semanat: in sud, 5-15 octombrie, in nord, 15-20 septembrie; adancimea 4-5 cm, in functie de textura si umiditatea solului; distanta dintre randuri: 12,5 cm;
  • ovazul de toamna: epoca optima de semanat este 1-10 octombrie, la adancimea de 6-7 cm si la o distanta de 12,5 cm intre randuri. 

Tavalugitul dupa semanat

In cazul graului de toamna, tavalugitul dupa semanat este necesar, mai ales daca ai infiintat cultura pe sol uscat. Aceasta operatiune are rolul de a pune samanta in contact cu solul, pentru favorizarea absorbtiei apei. Pentru a lasa solul afanat la suprafata, este indicat tavalugitul cu inele. Aceleasi recomandari sunt valabile si pentru orz, orzoaica de toamna si ovaz, mai ales in toamnele cu precipitatii putine. 

Eliminarea baltirilor

Cerealele paioase, in special graul, orzul, orzoaica, sunt foarte sensibile la umidititatea excesiva din sol. Prin urmare, daca in urma precipitatiilor abundente apar baltiri, este nevoie de lucrari precum:

  • realizarea de santuri pentru scurgerea apei;
  • afanarile adanci, pentru a permite apei sa se infiltreze in sol;
  • masuri de evacuare a apei din zonele in care balteste.

Monitorizarea culturii si aplicarea masurilor fitotehnice

Monitorizarea culturilor de paioase este importanta pentru sanatatea plantelor si depistarea la timp a primelor semne de boala sau de atac al daunatorilor. Toamna se pot incepe lucrarile de intretinere fitosanitare prin aplicarea erbicidelor pentru combaterea buruienilor si a fungicidelor si insecticidelor pentru combaterea agentilor patogeni si a daunatorilor. 

Poti opta, de exemplu, pentru Biathlon® 4D, unul dintre putinele erbicide, cu fereastra larga de aplicare, care poate fi utilizat din toamna pana in primavara, intre stadiile BBCH 13 si BBCH 39, adica de la 3 frunze si pana la aparitia frunzei stindard. Doza recomandata este de 40-70 g/ha impreuna cu adjuvantul Dash® HC in doza de 1 litru/ha. 

Lucrarile de intretinere in toamna la cerealele paioase joaca un rol crucial pentru dezvoltarea corecta a plantelor, evitarea imburuienarilor, a bolilor si a daunatorilor, dar si pentru asigurarea unei recolte bogate si de calitate. Consulta-te cu specialistii in domeniu pentru a sti cum sa actionezi la timp si eficient, ca sa ai rezultatele pe care ti le-ai propus.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE