Lipsa precipitatiilor afecteaza culturile din intreaga tara. Liderii agriculturilor avertizeaza ca productiile vor scadea

Facebook
Twitter

Valul de caldura din ultima perioada si lipsa de precipitatii afecteaza deja culturile in special in partea de nord-est a tarii. O situatie ceva mai buna se regaseste in vestul Romaniei. Cu toate acestea, liderii agricultorilor din cele mai multe regiuni ale tarii considera ca productiile din acest an vor fi mai mici cu cel putin 15-20%.

„Graul, rapita, orzul sunt intr-o stare de vegetatie destul de avansata, insa ele sufera foarte tare de lipsa apei. La noi nu a plouat de luna trecuta. In ceea ce priveste culturile de primavara acestea sunt in general rasarite. Porumbul si el sufera de lipsa apei. Vom avea productii ceva mai mici, comparativ cu anul trecut, din punctul meu de vedere. La noi s-au tot anuntat ploi, dar nu curge nicio picatura”, declara, pentru StiriAgricole.ro, ing. Doru Andrici, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Botosani.

O situatie si mai delicata regasim in judetul Galati, acolo unde nu a mai plouat de o luna de zile.

„Este seceta cumplita aici in partea Galatiului. Nu a plouat deloc de o luna de zile. Irigam ca sa rasara culturile, deoarece nu au rasarit complet. S-a uscat pamantul. Ne luptam cu irigatiile. Graul trebuie irigat si el, mai rezista o saptamana. La noi a fost exces de apa la un moment dat pe urma s-a uscat foarte tare pamantul, precizeaza, pentru StiriAgricole.ro, ing. Jean Florescu, directorul Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Galati.

De asemenea, si in partea de sud a tarii, culturile se confrunta cu o seceta destul de puternica, productia de grau fiind cea mai afectata.

„Culturile de primavara nu au mari probleme. La culturile de toamna si cele insamantate mai tarziu e instalata seceta. E o seceta crunta. Graul este cel mai afectat, rapita si cu orzul au depasit momentul critic. Fata de anul trecut vor fi productii cu 40% mai mici, in special la grau”, este de parere ing. Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Calarasi.

In vestul tarii, starea culturilor se prezinta ceva mai buna, mai ales datorita precipitatiilor din ultima saptamana.

„Daca vorbim de culturile de toamna, grau, rapita, cereale in general, starea culturilor este una buna, mai ales ca de o saptamana a plouat la noi. In opinia mea, productiile vor fi bune, poate doar cu 10-15% mai mici fata de anul trecut, din cauza ca aprilie a fost cam secetos. De asemenea, culturile de primavara se prezinta si ele bine, pentru faza de vegetatie la care ne aflam acum”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, ing. Ioan Andru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli Agrara, din Arad.

Conform prognozei agrometeorologice pentru perioada 26 mai – 1 iunie, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, in cea mai mare parte a Maramuresului, Olteniei, in vestul, centrul si sud-vestul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei.

In Banat, Crisana, Moldova si pe suprafete extinse din Transilvania, Dobrogea, nord-estul, centrul, sud-vestul Munteniei si sud-estul Olteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si izolat chiar extrema.

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare, in Maramures, pe suprafete extinse din Transilvania, Oltenia si Muntenia, local in sud-vestul si estul Dobrogei. Seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema se va semnaleaza in Banat, Crisana, Moldova si in cea mai mare parte a Dobrogei, vestul si centrul Transilvaniei si izolat in sudvestul Olteniei, nord-estul si sudul Munteniei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE