Liderii oierilor urmeaza sa aiba o intalnire in aceasta saptamana cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, in care vor aborda mai multe subiecte importante pentru sectorul ovin. Unul dintre acestea se refera la sprijinul financiar acordat pentru conducerea Registrelor genealogice.
„Saptamana aceasta ne vom intalni cu domnul ministru Petre Daea, principalul subiect de discutie fiind ameliorarea raselor. Mai exact, aspecte care tin de sustinerea financiara pentru controlul productiilor si conducerea registrelor genealogice. Speram sa gasim o solutie in asa fel incat sa putem continua functionarea la nivelul costurilor de acum, nu cu cele stabilite in 2012. Inflatia a crescut, insa noi am ramas la intensitatea sprijinului din anul 2012, ceea ce nu mi se pare corect. Dar, cu siguranta, vom gasi o solutie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Moldoovis”.
Pentru a se inscrie in Registrul genealogic al rasei, crescatorii de ovine trebuie sa efectueaza mai intai un control oficial al performantelor dupa origine si productivitate (COP). Pentru acest lucru, fermierii se pot adresa unei asociatii acreditate. Sprijinul cuplat poate fi solicitat de fermierii care au un efectiv cuprins intre 150 si 500 capete. Pentru zona montana, efectivul eligibil este cuprins intre 60 si 500 de capete.
Ulterior, dupa ce fermierul a depus cererea ca doreste controlul originii si al productivitatii, o comisie se va deplasa la ferma acestuia si va constata daca respectivele animale au apartenenta la rasa. Inscrierea in Registrul Genealogic este gratuita pentru fermieri, statul intervenind 100% cu sustinerea cheltuielilor.
Intrebat de asemenea ce parere are de cel mai recent ajutor de minims oferit oierilor care comercializeaza lana, Ionica Nechifor ne-a declarat ca acest sprijin financiar este unul binevenit.
„Acest ajutor pot spune ca a fost bine gandit. Adica avem pe de-o parte sprijinul financiar, insa avem totodata si solutiile privind modul de colectare si procesare. E foarte important ca atunci cand oferi un sprijin sa vii si cu niste solutii astfel incat sa existe o finalitate a proiectului”, ne-a mai declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Moldoovis”.
Un exemplu in acest sens este cel al unor investitori din Bistrita Nasaud, care au amenajat in Sangeorz Bai un depozit unde lana este colectata si balotata, urmand apoi sa fie trimisa la export. In perspectiva, se preconizeaza dotarea cu o linie tehnologica de spalare a lanii dar si solutii pentru prelucrare – includere in productia materialelor izolatoare pentru constructii, cu scopul de a inlocui polistirenul si vata minerala.
Potrivit unei hotarari adoptate in sedinta de Guvern din 13 iulie 2017, crescatorii de ovine vor primi un sprijin financiar de 1 leu/kg pentru lana comercializata.
Este vorba de o schema de ajutor de minimis care are o finantare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate cu aceasta destinatie Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prevazute pe anul 2018.
Valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unui beneficiar nu poate depasi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual (2018) si in cele doua exercitii financiare precedente (2016, 2017).
Derularea sprijinului se face prin directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti. Sumele reprezentand ajutoare de minimis se platesc intr-o singura transa anuala. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producator, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, persoanele juridice si orice forme asociative cu personalitate juridica.
De asemenea, beneficiarii trebuie sa detina o exploatatie de ovine inregistrata in Registrul National al Exploatatiilor si sa faca dovada comercializarii cantitatii de lana pentru care solicita acordarea sprijinului.