Liberalizarea pieței funciare: prețul terenurilor agricole va crește

Facebook
Twitter

Terenurile agricole din România sunt fertile, însă prețurile acestora sunt mici, comparativ cu cele înregistrate în alte țări europene. După liberalizarea pieței funciare, prețurile ar putea crește semnificativ.

Senatorii au adoptat,ieri, proiectul de lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Proiectul de lege a avut raport favorabil din partea Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.

De la 1 ianuarie 2014, străinii persoane fizice vor putea cumpăra direct terenuri agricole în România. Dacă ideea liberalizării îi sperie pe fermierii români, care susțin că țara va fi acaparată de străini, experții imobiliari spun că străinii nu se vor complica să achiziționeze direct teren, ci vor alege aceeași variantă ca și până acum, respectiv realizarea achizițiilor prin intermediul firmelor.

Dreptul de preemțiune taie din apetitul străinilor

De aceeași părere sunt și reprezentanții Ministerului Agriculturii, care au reiterat această idee în numeroase rânduri. În plus, susțin aceștia, dreptul de preempțiune, care va fi consfințit prin noua lege care va guverna vânzarea terenurilor agricole din extravilan între persoane fizice, va limita apetitul străinilor față de pământurile din România. Potrivit proiectului de lege, coproprietarii, vecinii, arendașii sau tinerii fermieri, precum și statul au drept de preemțiune.

Dacă preemptorii nu își manifestă în scris interesul de a achiziționa teren la prețul cerut de vânzător în termen de 30 de la data notificării intenției de vânzare, atunci cproprietarul îl poate vinde altcuiva, dar cu un preț egal cu cel cerut inițial sau mai mare.

Credite pentru fermieri

Pentru a facilita accesul fermierilor la terenurile agricole, Ministerul Agriculturii a susținut adoptarea unei hotărâri de guvern, prin care aceștia vor beneficia de o serie de înlesniri la creditare.

„Cetățenii români vor beneficia de un sistem de creditare special, prin care vor putea cumpara pana la 1.000 de hectare de teren agricol, achitând doar 10% din valoarea acestuia. Diferența de 90% va fi asigurată în proporție de 50% prin acordarea unui credit în condiții avantajoase și garantat integral de Fondul de Garantare a Creditului Rural, iar pentru diferența de 50%, cumpărătorul va garanta cu valoarea terenului cumpărat”, a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Prețurile terenurilor agricole s-a triplet în ultimii 6 ani

Prețurile medii ale terenurilor agricole din România au crescut cu aproape 60% în ultimii doi ani, la 3.100 de euro pe hectar, potrivit datelor companiei DTZ Echinox, publicate la finele lunii noiembrie 2013. Totusi, acestea se mentin de 2 pana la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene. Prețul unui hectar de teren agricol diferă de la o zonă agricolă la alta. Ialomița se numără printre cele mai scumpe zone. Prețul crește în funcție de gradul de comasare a suprafeței. Altfel spus, cu cât suprafața scoasă la vânzare este mai mare, cu atât va crește și prețul pe care îl poate obține un proprietar. Motivația este simplă: costurile de exploatare se reduc pe măsură ce suprafața lucrată crește.

Pe regiuni, discrepanțele sunt destul de mari. În Nord-Est și Sud-Est terenurile agricole se vând în medie cu 2.600-2.900 de euro pe hectar, iar în Muntenia și Banat prețurile ajung la 3.500-3.600 de euro pe hectar, potrivit studiului DTZ Echinox. Față de luna februarie a acestui an, prețurile terenurilor agricole au crescut semnificativ. În februarie, un hectar costa în medie 1.500-1.600 de euro în regiunea Nord-Est și Sud-Est, în vreme ce în Muntenia, lângă București, prețul mediu era de 2.200-2.700 de hectare. Astfel, în decurs de nouă luni, prețurile au avansat cu 1.100-1.300 de euro în Moldova și Oltenia și cu 900-1.300 de euro în Muntenia și Banat. În 2011, prețul mediu era de 1.900 de euro/hectar.

„Preţul mediu al terenurilor agricole aproape s-a triplat din 2007 şi nu există niciun semn că vor scădea, mai ales pe fondul liberalizării pieţei din 2014. Terenurile agricole continuă să fie o oportunitate atractivă atât pentru români, cât şi pentru străini, în ciuda creşterii preţurilor. Estimăm că preţurile vor creşte la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar până în 2015”, se menţionează în raport.

Și fermierii se așteaptă ca prețurile să mai crească.

„Prețurile terenurilor agricole vor crește în anii următori, mai ales că investitori din Israel, Kuweit, Egipt, Iordania, Franța, Italia sau Danemarca ne-au contactat în mai multe rânduri pentru a cere informații cu privire la vânzări de terenuri agricole”, spune președintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu.

Chiar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, estimează că în următorii ani nu vom mai găsi teren agricol mai ieftin de 4.000-5.000 de euro în țară.

Nici bancherii nu au rămas indiferenți la evoluțiile de pe piața terenurilor agricole. Ileana Bratu, director în cadrul Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), spune că băncile sunt tot mai interesate să finanţeze achiziţia de terenuri agricole de către persoane fizice şi juridice.

Producție ieftină

Președintele Traian Băsescu nu se teme că vor fugi străinii cu pământul, ci că vor exporta recolta.

„Nu mă tem că străinii vor veni să ne cumpere pământul, cred că străinii vor pleca cu recolta, nu cu pământul, că pământul nu îl mută. Cine poate, să cumpere pământ. Să o facă, cât mai sunt preţurile acceptabile”, a subliniat șeful statului recent.

Avertismentul președintelui merită luat în calcul , mai ales dacă ne gândim că 90% din recolta de cereale ecologice este exportată, iar produsele bio iau, în cea mai mare parte, drumul Europei.

România dispune de o suprafață agricolă de circa 14 milioane de hectare. Circa 8% din aceasta este deja controlată de străini.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE