Lianu(Inter-Bio): Romania are 12.000 de producatori in sistem ecologic. Suprafata ecologica-2%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Piata produselor ecologice din Romania este afectata de confuzia a ce inseamna ecologic, a declarat presedintele Asociatiei Inter-Bio, Costin Lianu.

“Piata produselor ecologice in Romania este o piata in formare cu un procent foarte mic, nu stie nimeni foarte bine cifra de afaceri cu produse ecologice in Romania.

Este obiectul unei cercetari pe care o vom face in cursul anului acesta prin Asociatia Inter-Bio. Dar este o piata in formare. Este o piata mica ca si celelalte piete din Europa de Est.

Avem 12.000 de producatori in sistem ecologic, un numar in crestere.

Citeste si: Noua schema de sprijin pentru crescatorii de animale. Buget de peste 185 de milioane de euro

Suprafata ecologica este inca mica, 2%. Nu vom atinge in niciun fel tinta europeana de 25%. Nici macar nu vom atinge proiectiile care le consideram noi rezonabile pentru Romania, de 11%.

Strategia nationala pe agricultura ecologica fixeaza o tinta modesta, de 5-6%, si nu suntem foarte multumiti de aceasta tinta.

Cred ca marea problema este educatia in consum pentru ca exista o mare confuzie in piata legat de ce inseamna ecologic, biologic”, a spus Costin Lianu.

El a mentionat ca acesta este principalul lucru pe care il reclama fermierii ecologici.

“Nu este corect ca in piata sa fie producatori care pretind ca sunt producatori in bio si care nu sunt certificati.

De asemenea, o confruntare este sa vedem cum reusim sa crestem consumul la tanara generatie prin introducerea in scoli a acestei educatii in domeniul ecologic, iar o alta mare provocare este legata de faptul ca procesatorii din Romania sunt foarte putini.

Ganditi-va, sunt doar 200 de procesatori si 12.000 de producatori”, a mai spus Costin Lianu.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE