Legea viei si vinului va dispune in curand de Normele de aplicare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Desi a fost aprobata de Parlament in vara anului trecut, noua Lege a Viei si Vinului nu avea nici la inceputul anului 2016 norme de aplicare. Tocmai in aceasta saptamana, Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul propriu Hotararea privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 164/2015.

Anexa actul normativ este cuprinsa din urmatoarele capitole: Productia viticola, Structura pietei vitivinicole, Practicile si tratamentele oenologice autorizate, Comercializarea vinului si a produselor vinicole, precum si Gestiunea si controlul pietei vitivinicole.

Actul normativ se afla in dezbatere publica pe site-ul MADR.

Anul trecut, din cauza precipitatiilor abundente, productia de vin a Romaniei a fost de 4,093 de milioane de hectolitri, cu circa 20% mai mica fata de cantitatea inregistrata in 2013, de 5,113 milioane de hectolitri, conform datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).

In pofida unei recolte mai slabe, Romania s-a clasat si anul trecut pe locul 13 in topul producatorilor mondiali de vin. Principale soiuri cultivate la noi sunt Feteasca Regala (13.690 de hectare), Merlot (11.902 h), Feteasca Alba (10.218 h), Riesling Italian (5820 h), Aligote (5259 h), Amestec soiuri nobile (5.216 h), Cabernet Sauvignon (4.822 h) si Sauvignon (4.759 h), conform datelor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE