Legea piețelor a fost promulgată. 40% din spațiile piețelor aparțin producătorilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Legea piețelor, prin care producătorii agricoli vor avea acces la 40% din spațiile de comercializare din piețe, va fi funcțională până la finele lunii noiembrie, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu.

“Legea privind reglementarea pieței produselor agricole a fost promulgată de președintele României. În cel mult 30 de zile, Ministerul Agriculturii, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, va emite normele metodologice de aplicare și tipizatele, astfel încât legea să devină funcțională până la finele lunii noiembrie. Conform noii legi, certificatele de producător vor fi înlocuite cu atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor, iar spațiile minime din piețe alocate producătorilor agricoli vor crește la 40%. Comercializarea producției din ferme se va face numai pe baza noilor certificate, nu pe borderou de achiziție, ceea ce înseamnă că vor avea acces în piețe producătorii adevărați și mai puțin intermediarii”, a  declarat, pentru AGERPRES, Daniel Botănoiu.

Legea piețelor. Producătorii agricoli trebuie să-și ridice noile atestate de producător de la primărie, însă acestea vor fi avizate și de asociațiile fermierilor din zonă.

“Certificatul de producător se înlocuiește cu un atestat de producător și nu mai este aprobat doar de primărie, ci și de asociațiile fermierilor din zonă. Astfel, consumatorii au certitudinea că produsele pe care le cumpără din piețe provin direct de la producători și sunt certificate, adică se cunoaște trasabilitatea lor. Această lege este așteptată de mult timp de adevărații producători agricoli, care doresc să își valorifice producția în piețele agroalimentare din România”, a afirmat el.

Legea piețelor a fost inițiată încă de anul trecut de Ministerul Agriculturii și a trecut de Parlament la începutul lunii octombrie din acest an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE