Laurențiu Baciu, LAPAR: Sumele alocate prin PNDR 2014-2020 sunt mici și trebuie cheltuite cu grijă

Facebook
Twitter

Fermierii nu au ajuns la un acord cu Ministerul Agriculturii în privința noului Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, document pe care instituția dorește să îl trimită spre avizare la Bruxelles pe 15 martie.

„PNDR-ul se discută acum. Vreau să spun că sunt mari neînţelegeri pe tema aceasta, suma este destul de mică , fiecare ar dori să ia cât mai mult, dar cei care decid trebuie să înţeleagă că aceşti bani trebuie gestionaţi cu foarte multă grijă şi introduşi acolo unde aduc plus valoare. Dacă vrem progres trebuie să fim atenţi la fiecare bănuţ ca să nu se ducă pe apa sâmbetei cum s-au dus alte măsuri şi ar trebui mers pe proiecte clare”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, în cadrul simpozionului cu tema „Agricultura mehedințeană, încotro?”, organizat de Camera pentru Agricultură din Mehedinți împreună cu Asociația Producătorilor Agricoli din Mehedinți, la Drobeta Turnu Severin, transmite Informația de Severin.

Camera pentru Agricultură din Mehedinți încearcă să identifice posibilităţile de redresare a agriculturii mehedinţene şi, totodată, să stabilească priorităţile în domeniu, dar şi responsabilităţile fiecărei părţi.

„Nu întâmplător am pus la început de martie această adunare pentru că în aceste zile fermierii depun cererile de plată la APIA, sunt noi proceduri pentru tinerii fermieri şi pentru fermierii care au suprafeţe de peste 5 hectare. Este în dezbatere publică PNDR 2014-2020 şi vrem să adăugăm şi noi propunerile noastre, să fie mai bun decât cel din  2007-2013. În primul rând, ne dorim mai mulţi bani pentru tinerii fermieri pe care îi susţinem foarte mult şi mai puţină birocraţie, mai mulţi bani pentru sistemele de irigaţii. Cel mai sensibil punct este sistemul bancar care ne dorim să vină în ajutorul fermierilor, fără un sistem bancar care să îi ajute nu cred că vor avea posibilitatea, cel puţin tinerii fermieri, să acceseze fonduri în perioada 2014- 2020. Trebuie să fie un semnal de alarmă şi pentru autorităţile locale şi cele centrale pentru că trebuie să îndreptăm lucrurile în agricultura românească”, a declarat Cornel Stroescu, preşedintele Camerei pentru Agricultură Mehedinţi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE