Laurentiu Baciu: 80% din samanta folosita de fermieri e din import. Cea produsa la noi pleaca la export

Facebook
Twitter

Aproape 80% din samanta folosita de fermierii romani in cadrul culturilor vegetale este de provenienta straina, cea produsa in Romania fiind destinata exportului, datorita calitatii mult mai bune, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), in cadrul Adunarii Generale.

„Intampinam numeroase dificultati cu firmele care nu vor sa trateze semintele cu neonicotinoide. Unul dintre argumente e ca samanta este facuta si ambalata afara. Va pot spune ca 70-80% din samanta pe care o folosim nu e samanta produsa in Romania. Cea produsa la noi pleaca afara, deoarece indeplineste anumite conditii, e mult mai buna. Noua, fermierilor romani, ni se aduce samanta pe care o mai au dansii prin depozite, de 2-3 ani. Afirmatia mea a fost deja facuta de unul dintre directorii generali ai unei astfel de companii de seminte, care se lauda intr-un fel cu acest lucru”, a declarat Laurentiu Baciu.

Presedintele LAPAR a mai precizat ca fermierii ar alege mai degraba sa plateasca niste costuri suplimentare decat sa foloseasca samanta netratata. In lipsa tratamentelor, culturile ar fi mult mai expuse daunatorilor, existand riscul ca agricultorii sa piarda toata investitia facuta.

Recent, Romania a primit din partea Comisiei Europene autorizatii temporare pentru folosirea unor produse chimice pentru tratarea semintelor de porumb si floarea-soarelui. Produsele pentru care a fost obtinuta autorizarea temporara sunt NUPRID AL 600 FS, SEEDOPRID 600 FS, PONCHO 600 FS si CRUISER 350 FS.

Pe langa acest subiect, Laurentiu Baciu a mai spus ca fermierii romani isi vor primi subventiile nu mai devreme de luna martie.

„Din pacate, in continuare, autoritatile nu au puterea sa le spuna fermierilor de ce nu se fac platile. Banii pentru subventii sunt blocati la Comisia Europeana pentru ca Ministerul Agriculturii ar fi trebuit in luna noiembrie, dupa terminarea platilor, sa faca o notificare la Comisia Europeana, notificare care nu a fost realizata. Cand a venit noua conducere, s-au trezit ca nu se pot face platile”, a declarat Laurentiu Baciu.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a organizat joi, 9 februarie, Adunarea Generala a membrilor LAPAR, eveniment in cadrul caruia au fost dezbatute cele mai importante probleme din agricultura romaneasca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE