Mihai Anghel a construit, de-a lungul anilor, un imperiu in sectorul agroalimentar, devenind un exemplu de urmat in agribusiness. Antreprenorul doljean a remarcat si oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile pentru a extinde capacitate de productie la Crama Segarcea prin achizitie de utilaje.

Proiectul, finantat prin Axa 1 a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, a fost implementat in perioada 20 mai 2009 – 20 mai 2012, beneficiind de un buget total de 14.451.980 de lei, din care finantarea nerambursabila a reprezentat 7.225.990 de lei, adica jumatate din valoarea acestuia, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Aceasta investitie a fost propusa ca o continuare fireasca a activitatii de peste zece ani a beneficiarului in domeniul viticol. Societatea a fost infiintata in 2002, activitatea principala fiind cultivarea vitei-de-vie si  comercializarea vinurilor. Proiectul a fost realizat pe teritoriul Domeniul Coroanei Segarcea. Crama a fost  construita intre anii 1904 si 1908, activitatea de viticultura si vinificatie avand o indelungata traditie pe care beneficiarul a preluat-o si o continua si in prezent.

Proiectul a constat in dotarea societatii cu echipamente specializate pentru optimizarea procesului tehnologic de producere a vinurilor de calitate superioara din struguri de soiuri nobile. Dotarile necesare au ca utilitate imbunatatirea solutiei tehnice prin inlocuirea utilajelor si realizarea selectiei manuale a strugurilor si desciorchinarii cu un echipament complex, care executa concomitent ambele activitati. Prin imbunatatirea solutiei tehnice se urmareste utilizarea unui singur echipament tehnologic, automat, cu performante superioare, care substituie utilaje cum ar fi masa de selectie manuala a strugurilor si desciorchinatorul, eliminandu-le din fluxul tehnologic.

Achizitia echipamentului complex („proces selectiv complex”) asigura executarea de operatiuni  cu cel putin doua utilaje. Timpul pentru selectie manuala este redus cu 70%, datorita capacitatii de lucru. In consecinta, costurile cu manopera sunt diminuate proportional. Mai mult, sunt micsorate si costurile cu energia electrica si se economiseste spatiul destinat amplasarii utilajelor prevazute in proiect. Procentul de reducere a impuritatilor si reziduurilor este de 95% la masa de struguri supusi procesarii, asigurand puritatea materiei prime in procesul de vinificatie.

Maturarea vinurilor in vase mici de stejar (baricuri) este recomandata mai ales pentru vinurile de inalta calitate. Pe durata pastrarii la vas, datorita reactiilor de oxidare, compozitia sufera modificari. Lemnul butoaielor cedeaza vinului numeroase componente, cum ar fi taninurile hidrolizabile, polizaharide si substante aromatice (lactone).

Oxidarea menajata si extractia substantelor mentionate imprima vinului impresia de plinatate, asociata cu o diminuare a astringentei si izul de lemn atat de apreciat la vinurile de marca. Obtinerea de vinuri in baric raspunde modei actuale si gustului deosebit cautat de anumiti consumatori (cunoscatori) si reprezinta garantia realizarii de venituri suplimentare din vanzarea lor.

Pentru optimizarea procesului de imbuteliere a fost propusa dotarea cu o masa de asteptare care are rolul de  zona de aglomerare si face posibila functionarea fluenta a liniei, evitand blocajele. Sterilizarea cu abur asigura igienizarea tuturor utilajelor care compun linia de imbuteliere. Masina pentru cutii, robotul de incartonare a sticlelor si dispozitivul de inchidere a cutiilor au rolul de a creste productivitatea, dar si calitatea si constanta operatiunilor efectuate. In acest fel, se pot face si economii cu mana de lucru, posturile de lucratori pe acest segment din fluxul de imbuteliere fiind reduse la minimum.

Intreg procesul tehnologic este asistat de un sistem de automatizare care permite controlul si supravegherea permanenta pe flux. In orice moment al etapelor de elaborare a vinurilor se realizeaza optimizarea parametrilor functionali, acestia putand fi controlati de un numar redus de operatori. Controlul calitatii strugurilor, musturilor si vinurilor se realizeaza permanent in cadrul laboratorului de analiza si control, dotat corespunzator, cu aparatura performanta si reactivi.

Dotarea cu masini si camioane pentru distributia directa a dinamizat desfacerea vinurilor imbuteliate, aceasta fiind realizata dupa un grafic de livrari, cu termene bine stabilite si respectarea cu strictete a acestora. Dotarea proprie este si un instrument de marketing, masinile respective facand reclama produselor firmei.

Obiectivul general al proiectului a fost realizat data fiind modernizarea unitatii de vinificatie a SC Domeniul Coroanei Segarcea SRL prin dotarea cu echipamente specializate pentru cresterea nivelului tehnologic de procesare.

Obiectivele indirecte avute in vedere au fost imbunatatirea competitivitatii produselor agricole procesate, orientarea productiei in functie de tendintele previzionate ale pietei si incurajarea unor piete noi pentru produsele agricole, respectiv cresterea eficientei prin utilizarea de tehnologii moderne si imbunatatirea si controlul conditiilor sanitare.

Obiectivele de ordin economico-financiar au fost indeplinite prin reducerea consumurilor energetice si de utilitați, cu influenta directa asupra costurilor de procesare si, implicit, prin imbunatatirea indicatorilor de performanta economica si financiara, reducerea costurilor de productie si cresterea rentabilitatii economice, marirea valorii adaugate brute si a viabilitatii economice.

Obiectivele de mediu si siguranta alimentara au vizat:

  • reducerea emisiilor daunatoare cu efect de sera si o mai buna gestionare a deseurilor rezultate din activitatea de productie;
  • imbunatațirea sigurantei la locul de munca;
  • asigurarea respectarii cerintelor fitosanitare si ecologice;
  • cresterea gradului de utilizare a surselor de energie regenerabila si imbunatatirea eficacitatii folosirii acestora.

Prin implementarea proiectului au fost achizitionate echipamente si utilaje necesare realizarii urmatoarelor activitati in cadrul cramei:

1. receptia cantitativa si calitativa a strugurilor: pod bascula (buncar de receptie cantaritor) si refractometru integrat (pentru determinarea continutului de zahar);

2. zdrobire – desciorchinare : desciorchinator-zdrobitor de 20-30 t/h, sistem de protectie antioxidanta (SO2, CO2, N), fulopompa cu surub pentru mustuiala, conducte, furtun pentru mustuiala cu diametru de 100 cm;

3. evacuarea ciorchinilor: ventilator pentru aspiratie si snec;

4. presarea bostinei: presa pneumatica inchisa cu un randament de 20-30 tone/ciclu de prestare;

5. evacuarea tescovinei presate: benzi transportoare cu racleti si snec metalic;

6. deburbarea (limpezirea) mustului: cisterne cu sistem de racire;

7. fermentarea mustului: cisterne de fermentare pentru alb (200-500 hl), butoaie, instalatie de dirijare a temperaturii, statie de producere a frigului;

8. filtrarea burbelor rezultate in urma deburbarii mustului: filtru rotativ sub vid (2 000-5 000 l/h);

9. conditionarea si stabilizarea vinului: cisterne de inox pentru efectuarea tratamentelor de cleire (cu sistem de omogenizare) 100-500 hl, cisterne izoterme pentru stabilizare tartrica, filtru aluvionar (filtrare grosiera, medie, fina) 8 000-10 000 l/h, filtru cu placi 1 000-5 000 l/h;

10. imbutelierea vinului: linie completa de imbuteliere 1 500-3 000 sticle/h, filtru PALL pentru filtrare sterilizanta;

11. operații conexe: statie de produs abur pentru sterilizarea instalatiilor si dirijarea temperaturii la  acerarea fermentarea in rosu, materiale auxiliare, respectiv pompe de transvazare, furtunuri, conducte, electrostivuitor, autovehicule specializate sub o tona si peste o tona.

Dupa implementarea proiectului, activitatea de industrializare s-a realizat cu 45 persoane, dintre care sase cu functie de conducere si 39 cu functie de executie, iar prin proiect au fost create trei locuri de munca. Eforturile companiei si strategia investitionala permanenta au permis alinierea Cramei Segarcea la standardele europene in domeniu.

Societatile administrate de Mihai Anghel se numara in topul beneficiarilor subventiilor pe suprafata. Potrivit datelor APIA, in 2014, SC Oltyre SA a primit subventii in valoare de 5,963,786 lei. Compania, care cultiva peste 20.000 de hectare de cereale in judetele Dolj si Olt, este controlata de Mihai Anghel, supranumit „latifundiarul din sudul tarii“.

Share on Facebook