LAPAR propune impozite agricole în funcție de numărul membrilor familiei de agricultori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, apreciază că, la stabilirea cuantumului impozitului pe venitul agricultorilor ar trebui să se țină cont și de cât de numeroasă este familia acestora, nu doar de cât teren dețin.

„Eu cred că pentru o impozitare corectă ar trebui să se ia în calcul fiecare caz la nivel de primării. Nu poţi să îl impozitezi pe cel cu două hectare şi cu 10 membri de familie precum pe cel cu trei membri de familie şi 50 de hectare. Când îi ei şi îi împarţi o să vedeţi că nu mai ai ce impozita şi dacă până la urmă îi impozitezi, comiţi o nedreptate”, a declarat Laurențiu Baciu în cadrul unei conferințe de specialitate, transmite Agerpres.

LAPAR a avut o iniţiativă la Ministerul Finanţelor în care fermierii care deţin până la 10 hectare să nu fie impozitaţi pentru că lucrează cu prestări servicii, iar aceşti agricultori nu îşi permit să îşi cumpere tractoare şi utilaje şi atunci costurile de producţie sunt mult mai mari, iar profitul mult mai mic.

„Am făcut propunerea ca până la 30 de hectare să se găsească o modalitate de a se stabili o anumită sumă fixă pe hectar ca impozit, iar de la 30 de hectare obligatoriu să aibă o formă juridică în care să aibă o evidenţă fiscal”, a declarat Laurenţiu Baciu, care a adăugat că această propunere nu a avansat de la acest stadiu, fiind „în faşă”.

De asemenea, Laurenţiu Baciu susţine că impozitul stabilit anul trecut nu şi-a atins obiectivul, iar din cei 600.000 de fermieri care urmau să fie impozitaţi, au fost taxaţi doar puţin peste 100.000 de agricultori pentru că nu există cadastru şi mulţi nu sunt proprietari cu acte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE