Irlanda a devenit prima țară membră a Uniunii Europene (UE) care va exporta din nou carne de vită în SUA, după ce autoritățile de la Washington au ridicat embargoul impus în urmă cu aproape 16 ani pentru carnea de vită din UE din cauza crizei provocate de Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune, informează publicația Irish Times.
„Aceasta este încheierea a doi ani de muncă intensă pentru a ne dovedi renumele de furnizor de carne de vită de calitate”, a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.
Ministrul irlandez al Agriculturii a subliniat că recâștigarea accesului pe piața americană reprezintă un atu având în vedere că în SUA consumatorii plătesc mai mult decât în orice parte a lumii pentru carnea provenită de la vitele hrănite cu iarbă.
Coveney a mai spus că Irlanda a dobândit un avantaj prin faptul că este prima țară membră a UE care va avea acces pe piața din SUA, adăugând că nu se așteaptă ca și alte țări din UE să înceapă și ele să exporte în scurt timp carne de vită în SUA.
Anul trecut, SUA au importat o cantitate de 1,2 milioane de tone de carne de vită, în valoare de patru miliarde de euro, iar Simon Coveney a estimat că în 2015 Irlanda va reuși să vândă carne de vită în valoare de 50 — 100 milioane de euro pe piața din SUA.
Carnea de vită din UE a fost interzisă în SUA după introducerea unui embargou în urmă cu peste 15 ani din cauza crizei provocate de Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune. Acest embargo a fost ridicat în mod oficial în luna martie 2014