Irimescu: Peste 300 de milioane de euro vor intra zilele acestea la plata

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca in prezent exista doua categorii de fermieri care nu si-au primit subventiile cuvenite, aferente Campaniei 2015: agricultorii mari si crescatorii de animale. In acest context, seful MADR a precizat ca in urmatoarele zile vor fi autorizate la plata peste 300 de milioane de euro.

„Avem circa 880.000 de cereri de plata pentru Campania 2015. Pana in acest moment au fost platiti 780.000 de fermieri. Ca suma, din 1,6 miliarde de euro, avem la zi 1 miliarde de euro si ceva platit din plati directe. Vorbim de 255 de milioane de euro care s-au platit in noiembrie ca avans, iar de la 8 aprilie si pana in prezent diferenta. Exista doua categorii de fermieri care nu si-au primit banii. In primul rand e vorba de fermierii mari, care sunt controlati an de an, si nu mi se pare corect, trebuie sa rezolvam aceasta problema. Au existat erori la control Insa, in zilele urmatoare vom autoriza la plata 300 de milioane de euro. A doua categorie e cea a crescatorilor de animale. Am considerat ca trebuie sa dam drumul in primul rand la platile pe suprafata”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

De asemenea, in opinia sefului MADR, cei mai afectati de intarzierea subventiilor sunt fermieri mari, care detin de la cateva sute de hectare in sus, deoarece acestia au avut inputuri substantiale, precum si credite.

„85% din cei 880.000 de fermieri autorizati la plata au pana in 5 hectare. Daca inmultim cu 165 de euro pe hectar, vedem ca primesc mai putin de 900 de euro pe toata exploatatia. Cei mai multi, cam 54 %, sunt cu 1 hectar. Bineinteles, eu imi doresc ca banii sa ajunga cat mai rapid la toti fermierii, indiferent de suprafetele pe care le lucreaza. Cei mai afectati sunt fermierii cu ferme mari, adica cei cateva mii, care detin de la cateva sute de hectare in sus, pentru ca ei avut de cumpărat inputuri substantiale si au avut credite, insa fermierul adevarat nu este neaparat in asteptarea acestor bani, dar sunt de acord ca este un venit important si trebuie sa intre mai rapid banii in cont”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Conform unui comunicat din data de 9 iunie 2016, APIA informeaza ca a autorizat la plata pana in prezent circa 790.000 de fermieri, suma virata in conturile acestora pentru subventiile aferente Campaniei 2015 fiind de 1,2 miliarde de euro, in doua luni de la debutul platilor.

Numarul total de beneficiari autorizati la plata pe toate tipurile de fonduri — Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Bugetul National— incepand cu data de 8 aprilie 2016 si pana in prezent este de 786.512. Suma totala autorizata la plata pentru cererile unice de plata depuse de fermieri in Campania 2015 este de 1,219 miliarde euro.

Astfel, din suma totala, au fost platite 966,67 milioane euro din FEGA, respectiv 255,44 milioane euro plati in avans (efectuate in luna noiembrie 2015) si 711,23 milioane euro plati regulare, iar din FEADR plus cofinantare de la bugetul national — 162,25 milioane euro pentru Masura 13—’Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice’— din PNDR 2014-2020. Din bugetul national platile au depasit 90,98 milioane euro pentru Ajutorul National Tranzitoriu in Sectorul Vegetal (ANT1).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE