Ionica Nechifor: Adevarata drama a oierilor nu sunt subventiile, ci pretul mic pe kg in viu

Facebook
Twitter

Chiar daca APIA a anuntat de curand autorizarea la plata a subventiilor pentru crescatorii de ovine, reprezentantii acestora atrag atentia ca nu intarzierea platilor reprezinta adevarata drama a ciobanilor, ci pretul foarte mic pe care il primesc pentru animalele lor.

„Daca am un miel de 30 kg, eu daca pierd 2 lei pe kg, s-au dus deja 60 lei pe cap de animal. Asta e drama noastra. Trebuie sa gasim solutii, noi asociatiile de profil, impreuna cu Ministerul Agriculturii. Noi pierdem mult mai mult decat este aceasta subventie de 24 lei pe cap de animal. Pierdem cam 90 lei pe cap de animal”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Moldoovis”.

Reprezentantii oierilor confirma ca APIA a inceput sa autorizeze la plata subventiile crescatorilor de oi. Daca totul se desfasoara in mod normal, chiar de vineri (28 iulie) primii ciobani ar trebui sa-si regaseasca banii cuveniti in conturi.

„De marti (26 iulie) au inceput autorizarile la plata, pentru 1.019.000 de capete. Asta inseamna ca in 4-5 zile lucratoare crescatorii ar trebui sa-si primeasca banii. Cel mai devreme vineri, cel mai tarziu luni. Modulul este functional. Eu i-am solicitat ministrului Agriculturii sa ne transmita noua, federatiilor, asociatiilor de profil, o situatie zilnica cu privire la autorizarile de plata, pentru a putea vedea si noi in teritoriu unde se confirma primirea banilor si unde nu, in ideea de a fi cat mai transparenti”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Moldoovis”.

De asemenea, Ionica Nechifor ne-a spus ca spera ca in prima saptamana din luna august platile sa fie efectuate pentru toti oierii. „Eu sper ca in prima saptamana din august ca toti oierii sa-si primeasca banii, mai ales ca am avut promisiuni ca la 1 august vor fi deja toti banii in conturi”, a mai declarat acesta.

Conform reprezentantilor crescatorilor de ovine, ciobanii vor primi in acest an o subventie de 24 lei/cap de animal pentru Ajutorul National Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) si de 4,8 euro/cap animal pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

Potrivit unui comunicat APIA din 28 iulie, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca incepand cu data de 24.07.2016 a inceput autorizarea platilor si pentru schemele de sprijin ANTZ 9 (Ajutor National Tranzitoriu in sector zootehnic – Schema cuplata de productie – specia caprine/ovine), SCZ 7.19 (Sprijinul cuplat in sector zootehnic, specia ovine) si SCZ 7.20 (Sprijinul cuplat cuplat in sector zootehnic, specia caprine).

„Estimam ca sumele aferente ANTZ 9 (Schema cuplata de productie – specia caprine/ovine), vor fi achitate in conturile beneficiarilor in aproximativ 4 zile de la data autorizarii, pe masura ce se alimenteaza contul APIA cu sumele necesare”, se noteaza in comunicatul APIA din 28 iulie.

Astfel, pana astazi, 28.07.2016, pentru aceste scheme au fost platite in conturile fermierilor crescatori de bovine/ovine/caprine pentru schemele de sprijin ANTZ 7 (Schema decuplata de productie in sectorul lapte, specia bovine), ANTZ 8 (Schema decuplata de productie in sectorul carne, specia bovine), SCZ 7.19 (ovine) si SCZ 7.20 (caprine) urmatoarele sume: ANTZ 7 – 7,400 milioane euro pentru un numar de 25.485 beneficiari (81,65 % din totalul beneficiarilor autorizati la plata); ANTZ 8 – 23,651 milioane euro pentru un numar de 40.258 beneficiari (74,08 % din totalul beneficiarilor autorizati la plata); SCZ 9.19 (ovine) si SCZ 7.20 (caprine) – 1,487 milioane euro pentru un numar de 1.286 beneficiari (24,48 % din totalul beneficiarilor autorizati la plata).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE