Ioan Fetea, ACA: O familie de albine costa peste 100 de euro. Preturile au crescut artificial

Facebook
Twitter

Sute de apicultori au inceput din aceasta primavara sa isi vand pe internet familiile de albine, preturile depasind deseori 450 de lei. Intrebat de ce crescatorii de albine sunt nevoiti sa isi vanda efectivele, Ioan Fetea, presedintele ACA, afirma ca o parte dintre apicultori recurg la aceasta metoda din lipsa de lichiditatii, altii insa fiind persoane care pur si simplu vor sa renunte la acest domeniu de activitate.

„Vanzarile de familii de pot sugera mai multe lucruri. In primul rand sunt apicultori multi care vand primavara familii de albine, in sensul in care toamna le recupereaza. E pur si simplu o sursa de venit, foarte importanta pentru a-si dezvolta activitatea. Sunt unii care au 200-300 de familii de albine si vand jumatate sau 30%, iar pana in toamna refac efectivul. Al doilea aspect ar fi ca multi au accesat fonduri europene, multi care nu au fost apicultori, nu se pricep la tehnologia apicola, si decat sa le lase sa moara le vand. Pe langa acestia mai sunt si unii care renunta pentru ca li se pare un domeniu dificil, ei gandidu-se probabil ca aceasta activitate nu presupune niciun efort. Preturile au crescut artificial. O familie de albine se vinde de la 5 milioane de lei in sus, adica peste 100 de euro. Sunt zone in care se vand si mai ieftin, insa in Bucuresti si in alte zone in care exista multe proiecte apicole, cam acestea sunt preturile”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

In ceea ce priveste anul apicol 2016, Ioan Fetea considera ca apicultorii vor avea de dus o batalie dura pentru a mentine sau chiar pentru a ridica putin preturile, mai ales ca in Europa, cat si in Ungaria si Romania, se regasesc stocuri mari de miere.

„Familiile de albine au iesit destul de bine din iarna. Ultimele nopti care au fost cu geruri le-au deranjat putin, insa nu am avut mortalitati ca si in cealalta iarna. Primavara se arata destul de rodnica, din punctul nostru de vedere. Sigur, prognoza meteo este cumva sumbra pentru perioada de vara pentru ca se anunta o seceta destul de mare. Acest lucru ne ingrijoreaza pentru ca si anul trecut la fel s-a intamplat cu floarea-soarelui, planta care acopera circa 35-40% din productia de miere. In conditiile acestea apicultorul pierde, mai ales ca vara-toamna e perioda in care adunam ultimele resurse si ne pregatim pentru rezervele de iernare. In rest, suntem optimisti speram sa creasca si preturile putin, anul trecut spre toamna au scazut, chiar nu s-a mai cumparat miere incepand cu sfarsitul lunii august. Sunt stocuri mari de miere si in Europa, si in Ungaria si in Romania. Va fi o batalie pe preturi destul de mare, mai ales daca va fi si o productie consistenta”, a mai spus presedintele ACA.

Romania are in prezent circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE