Investitiile in start-up-uri, incurajate legea de stimulare fiscala. Care sunt facilitatile de care vor beneficia „business angels”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Investitorii individuali vor fi scutiti de plata unor impozite, pentru stimularea unui mediu economic favorabil investitiilor in IMM-uri nou infiintate (start-up-uri).

Saptamana trecuta, in Camera Deputatilor, for decizional, a fost adoptat Proiectul de Lege nr. 26/2015, privind stimularea investitorilor individuali (business angels). Potrivit acestuia, un investitor individual, cunoscut si ca investitor „providential” sau business angel este o persoana fizica posesoare de capital, de expertiza si de dorinta necesara realizarii unei investitii intr-un start-up.

Pe piata financiara locala, acesti business angels contribuie cu capital propriu, de la 10.000 de euro pana la maximum 200.000 de euro, in anumite conditii si prin asumarea unui risc inalt, la finanţarea afacerilor din sectoarele economice care prezinta un potential sporit de crestere, de exemplu IT si tehnologie.

Facilitatile fiscale de care va beneficia, in urma implementarii acestei legi, un business angel se refera la scutirile de la plata:

  • impozitului pe veniturile sub forma de dividende, pentru o perioada de 3 ani, din momentul dobandirii parţilor sociale, pentru dividendele aferente parţilor sociale dobandite;
  • impozitului pentru castigul stabilit din transferul parţilor sociale daca instrainarea are loc dupa cel puţin 3 ani de la dobandire.

Orice persoana fizica poate deveni investitor individual/business angel, daca indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:

  • este o persoana din afara societatii si dobandeste calitatea de asociat al acesteia prin aportul sau in numerar la capitalul social al societatii, rezultand emiterea de noi parti sociale in favoarea sa;
  • investeste o suma cuprinsa intre 3.000 de euro si 200.000 euro (suma investita va fi platita prin intermediul sistemului bancar din Romania si va fi inregistrata in contabilitatea societatii);
  • nu deţine, ca urmare a investitiei, in nume propriu sau prin persoane interpuse, mai mult de 49% din capitalul social al societaţii in cauza;
  • beneficiarul investitiei sale este un SRL (societate cu raspundere limitata), in conditiile art. 2 din Legea societaţilor nr. 31/1990.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE