Guvernul a aprobat azi o Hotărâre, care completează lista beneficiarilor programelor naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol care pot primi sprijin din partea Uniunii Europene pentru promovarea vinurilor.
Decizia vine în contextul modificării unor reglementări ale Uniunii Europene și are în vedere punerea în valoare a potențialului de producție, precum și promovarea, cu prioritate, a soiurilor românești pentru vin, competitive pe plan european, dar și acțiuni de informare asupra schemei denumirilor de origine controlată și a indicațiilor geografice.
Astfel, prin actul normativ adoptat, se adaugă instituţiile publice sau autorităţile publice, după caz, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, care pot accesa sprijin pentru programe de promovare a vinurilor. Deoarece acestea nu au expertiza necesară în domeniu, ele nu pot fi singurele beneficiare ale unei măsuri de promovare, ci trebuie să acceseze măsura numai în asociere, în condiţiile legii, cu una sau mai multe dintre formele asociative profesionale menţionate deja.
Măsura de promovare a vinurilor poate beneficia de cofinanţare de la bugetul de stat în cuantum de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile. Estimarea tabloului financiar global pe măsuri şi pe toată perioada de programare poate fi revizuită anual, în funcţie de sumele solicitate de beneficiari pentru implementarea măsurilor eligibile conform Programului Naţional de Sprijin.
Hotărârea Guvernului nr. 578/2014 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2014 – 2018, precum şi O.M.A.D.R. nr. 1648/2014 stabilesc solicitanţii care pot accesa sprijinul pentru promovarea vinurilor.