Instalarea tinerilor fermieri: ce conditii trebuie sa respectati pentru a nu da banii inapoi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri este una dintre cele mai accesate masuri de finantare cu fonduri europene din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Pentru a avea un proiect de succes agricultorii trebuie sa se asigure ca respecta conditiile obligatorii.

Potrivit Ghidului solicitantului, planul de afaceri trebuie sa respecte mai multe conditii, printre care indeplinirea obiectivului de comercializare a productiei agricole proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata, demonstrata prin documente justificative, in conformitate cu legislatia in vigoare. Se va lua in calcul valoarea cumulata pe toata perioada dintre semnarea Contractului de finantare si solicitarea celei de-a doua transa de plata.

In cazul in care exploatatia agricola vizeaza cresterea animalelor, Planul de afaceri va prevede in mod obligatoriu amenajari de gestionare a gunoiului de grajd (inclusiv dejectiile de origine animala) conform normelor de mediu sau va descrie platforma deja existenta si conforma cu normele de mediu in vigoare (dupa caz).

Tanarul fermier (care se instaleaza) trebuie sa isi stabileasca domiciliul in UAT-ul in care exploatatia este inregistrata (in cazul in care domiciliul nu este astfel stabilit).

In cazul in care tanarul fermier care se instaleaza, va fi incadrat intr-o activitate salarizata, in termen de maximum 9 luni de la data semnarii Contractului de finantare, locul de munca al acestuia (sediul social/punctul de lucru al angajatorului) trebuie sa fie in aceeasi UAT sau zona limitrofa a UAT in care este inregistrata exploatatia (in cazul in care conditia nu este deja respectata).

Sediul social al beneficiarului va fi localizat in aceeasi UAT in care este inregistrata exploatatia.

Prin Planul de afaceri trebuie sa se demonstreze imbunatatirea performantei generale a exploatatiei agricole, astfel incat sa reiasa modul in care se va dezvolta/moderniza exploatatia agricola, cresterea productivitatii si toate aspectele legate de realizarea obiectivelor obligatorii si cele suplimentare propuse prin proiect, cu mentinerea criteriilor de selectie si eligibilitate, indeplinite la finantare, pe toata perioada de implementare si monitorizare a proiectului.

Pentru a putea beneficia de fonduri nerambursabile, tanarul fermier trebuie sa se afle in proces de instalare intr-o exploatatie agricola care are dimensiunea de minimum 12.000 SO (dimensiune minima atinsa la momentul depunerii Cererii de finantare si nu constituie creare de conditii artificiale consolidarea exploatatiei inainte de depunerea Cererii de finantare), iar inregistrarea pentru prima data a microintreprinderii/intreprinderii mici, sau pentru prima data a unui cod CAEN agricol in cadrul intreprinderii deja existente prin care solicita sprijin, trebuie sa aiba loc cu maximum 24 de luni inaintea depunerii Cererii de finantare la AFIR.

Calculul SO se realizeaza pe baza coeficientilor din Cererea de finantare, conform tabelului de SO.

Prin urmare, tinerii care solicita finantare prin intermediul microintreprinderii/ intreprinderii mici infiintate cu mai mult de 24 de luni inaintea depunerii Cererii de finantare, sunt eligibili cu indeplinirea simultana a urmatoarelor conditii:

1. sa nu fi inscris niciodata o exploatatie agricola la APIA si/ sau Registrul Exploatatiei de la ANSVSA/ DSVSA;

2. sa nu fi avut niciodata inregistrat un cod CAEN cu profil agricol, decat in intervalul de maximum 24 de luni, inaintea depunerii Cererii de finantare, in care este obligatorie inregistrarea codului CAEN agricol si inscrierea exploatatiei agricole la APIA si/ sau Registrul Exploatatiei de la ANSVSA/ DSVSA.

Conditia de 24 de luni cu privire la inregistrarea la ORC se aplica atat tanarului fermier, cat si microintreprinderii/ intreprinderii mici.

In cazul in care tanarul fermier a facut parte in urma cu mai mult de 24 de luni dintr-o alta intreprindere, ar putea fi eligibil cu conditia sa nu mai activeze la momentul depunerii Cererii de finantare in nicio alta intreprindere (nici in calitate de asociat/nici in calitate de administrator), cu exceptia grupurilor de producatori/cooperativelor agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE