In apropierea sarbatorilor de iarna, ANSVSA a dispus demararea controalelor specifice acestei perioade si aplicarea unor masuri suplimentare, toate cu scopul de a proteja sanatatea publica si interesele consumatorilor.

O parte dintre aceste actiuni se vor realiza impreuna cu reprezentanti ai altor institutii abilitate, in trafic, pentru depistarea transportatorilor care nu respecta normele legale privind transportul animalelor sau al produselor alimentare, dar si in unitatile de alimentatie publica.

Astfel, incepand de vineri si pana pe data de 4 ianuarie 2016, inspectorii ANSVSA de la nivel central si teritorial vor forma echipe mixte cu reprezentantii Inspectoratului General de Politie, echipe care vor controla atat miscarea animalelor, cat si trasabilitatea produselor alimentare.

O alta masura dispusa de conducerea ANSVSA este organizarea unui serviciu de permanenta, in perioada 1 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, la nivelul intregii retele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Aceasta decizie a fost luata pentru a facilita cetatenilor fie accesul la informatii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind cresterea nivelului de risc pentru pesta porcina africana, generat de confirmarea acestei boli in Ucraina.

Tinand cont de faptul ca examinarea carnii provenita de la porcii sacrificati in vederea depistarii trichinelozei este obligatorie, programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic va fi extins inaintea Craciunului si va fi conceput pentru ca toti cetatenii sa poata efectua aceasta testare.

Incepand cu data de 7 decembrie, DSVSA judeteane vor informa publicul despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum si programul de lucru al acestora.

Share on Facebook