septembrie 28, 2021

Insecticide bio realizate de doi ilfoveni. Cum puteti scapa ieftin si rapid de afide, nematozi si alti daunatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care doresc sa produca in regim ecologic se confrunta frecvent cu problema bolilor si daunatorilor. De cele mai multe ori, agricultorii sunt nevoiti sa isi prepare singuri unele tratamente, insa de cele mai multe ori eficienta acestora este una scazuta. Pentru a-i ajuta pe cei care doresc sa aiba culturi ecologice si sanatoase, doi ilfoveni au realizat mai mule produse bio cu rol de insecticid si chiar ingrasamant.

Dupa ce s-au intalnit la targurile INDAGRA, Constantin Paterau si Alin Trifan au hotarat sa colaboreze in vederea realizarii unor produse speciale, suta la suta bio, pentru agricultori. Primul produs insecticid poarta denumirea de Organic Pat, pe baza de urzica, si este destinat combaterii afidelor. De asemenea, acesta poate fi folosit si ca ingrasamant. Un alt produs realizat de cei doi ilfoveni este un insecticid pe baza de galbenele, folosit preponderent impotriva nematozilor. Pe langa acestea, Constantin Paterau si Alin Trifan urmeaza sa ofere agricultorilor si un ingrasamant pe baza de alge marine.

„Ne-am cunoscut la un targ INDAGRA, amandoi aveam cateva formule pentru tratamentele in agricultura bio, asa ca ne-am decis sa colaboram si sa realizam niste produse mai evoluate pentru fermieri. Asa am inceput cercetarea si dezvoltarea pentru gama Organic Pat, care are un triplu lor: de ingrasamant, insecticid si fungicid totodata. Este a treia oara cand il dam in teste si la Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie (ICPA). Avem rezultate foarte bune”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Paterau.

Urzica este considerata o planta cu adevarat miraculoasa pentru agricultorii care cultiva in regim ecologic, datorita capacitatii sale de a tine insectele daunatoare la distanta. Mai mult decat atat, maceratul de urzica, o substanta bine cunoscuta fermierilor bio, poate fi folosita si ca ingrasamant, fiind aplicata direct la radacinile plantelor.

„Ca mod de folosinta acesta se pulverizeaza direct pe planta, dupa ce se dilueaza un litru de substanta in 10 litri de apa. Se recomanda cel mai mult pentru combaterea afidelor. Pentru a fi eficient este necesar sa se repete de cel putin 3 ori tratamentul”, spune Constantin Paterau.

Al doilea insecticid produs de cei doi ilfoveni are la baza galbenelele, recunoscute si ele pentru proprietatile cu ajutorul carora tin departe bolile si daunatorii legumelor. O specie de galbenele care va poate ajuta in combaterea nematozilor (viermi cilindrici) este Tagetes. Astfel, printre legumele care se bucura cel mai mult de vecinatatea galbenelelor regasim rosiile, ardeii, sfecla, salata, precum si varza.

„Produsul pe baza de galbenele este recomandat ca insecticid doar pentru legume si arbusti fructiferi, insa, ca ingrasamant, acesta se poate folosi pentru mai toate culturile”, declara Constantin Paterau.

Cel mai nou produs realizate de cei doi ilfoveni este un ingrasamant ecologic pe baza de alge marine, cu care se pot trata nu doar frunzele plantelor, ci si semintele. Un litru din acest produs trebuie diluat insa in 100 de litri de apa. „Produsul poate fi folosit de legumicultori, dar si de fermierii din cultura mare, care au grau sau porumb. Se pot trata inclusiv semintele. Astept in aceasta perioada si noi rezultate de la Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie”, ne-a mai spus Constantin Paterau.

Cei doi ilfoveni sustin ca si-au dorit foarte mult sa realizeze produse romanesti pentru agricultori, avand in vedere ca in prezent numeroase produse insecticide din import, folosite de fermieri, sunt fie la preturi prea mari, fie au o calitate slaba. „Ma deranjeaza mult ceea ce vad, si anume ca importam masiv produse din afara pentru tratamentul culturilor. Si asta nu ar fi cea mai mare problema, insa sunt de o calitate foarte slaba”, sustine Constantin Paterau.

Un litru de insecticid pe baza de urzica, precum si un litru de ingrasamant ecologic pe baza de alge marine costa 30 de lei, iar un litru de insecticid pe baza de galbenele are pretul de 40 de lei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE