Institutul National de Statistica efectueaza Ancheta Structurala in Agricultura 2016 (ASA 2016), in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1166/2008 al Parlamentului European si al Consiliului, privind structura exploatatiilor agricole.
Culegerea datelor in teren se va desfasura in perioada 10 ianuarie – 10 februarie 2017, se arata intr-un comunicat INS.
Obiectivul acestei cercetari este obtinerea de informatii privind structura exploatatiilor agricole: numarul exploatatiilor agricole, suprafata agricola utilizata, efectivele de animale, practici de gestiune a solului, irigatiile, agricultura ecologica, persoanele care au desfasurat activitati agricole, dezvoltarea rurala etc.
Scopul ASA 2016 urmareste asigurarea de date, comparabile la nivel international, pentru fundamentarea politicilor nationale in domeniul agricol, in concordanta cu acquis-ul statistic comunitar, necesare procesului de participare a Romaniei la Politica Agricola Comuna, dar si obtinerea de statistici pentru imbunatatirea calitatii indicatorilor de agromediu si pentru elaborarea politicilor agricole nationale si a programelor de dezvoltare rurala.
Efectuarea anchetei se va realiza pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national, macroregiune, regiune de dezvoltare si judet format din toate exploatatiile agricole cu personalitate juridica (circa 28.000) si circa 303.000 de exploatatii agricole fara personalitate juridica, extras din Registrul Statistic al Exploatatiilor Agricole, realizat pe baza datelor de la Recensamantul General Agricol 2010 si actualizat cu datele de la ASA 2013.
Modul de culegere a datelor va fi interviu direct (fata in fata), realizat de catre un operator statistic, pentru exploatatiile agricole fara personalitate juridica, precum si autoinregistrare, pentru exploatatiile agricole cu personalitate juridica, sub indrumarea unui coordonator.
Momentul si perioada de referinta va fi ziua de 31 decembrie 2016, pentru efective de animale si agricultura ecologica — sector animalier, anul agricol 2015 — 2016 (01 octombrie 2015 — 30 septembrie 2016), pentru modul de utilizare a terenului, informatii privind irigatiile, practici de gestionare a solului, agricultura ecologica — sector vegetal, persoane care au lucrat in agricultura, alte activitati aducatoare de venituri.
Ultimii 3 ani (2014 — 2016) vor fi considerati perioada de referinta pentru sprijinul acordat pentru dezvoltare rurala.
Rezultatele vor fi disponibile si diseminate in luna decembrie 2017.