grau

INS: productia din anul 2020, dezastruoasa comparativ cu cea din anul precedent. Unde s-au inregistrat cele mai mari scaderi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In anul 2020, productia agricola a inregistrat scaderi majore, comparativ cu anul precedent, in special la cereale si leguminoase pentru boabe, plante uleioase si legume, se arata intr-un studiu al INS.

Astfel, suprafata cultivata cu cereale pentru boabe a scazut cu 2,4%, iar productia s-a redus cu 37,6%, fata de anul precedent, din cauza secetei pronuntate in principalele perioade de vegetatie a culturilor si lipsei irigatiilor, ceea ce a condus la randamente scazute la majoritatea culturilor.

De asemenea, suprafata cultivata cu porumb boabe a reprezentat 48,6% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, in timp ce suprafata cultivata cu grau a avut o pondere de 39,5%.

Datele INS releva faptul ca, anul trecut, productia pentru leguminoase boabe s-a diminuat fata de anul precedent cu 48,3%, iar suprafata cultivata cu numai 0,9%.

La categoria plantelor uleioase s-a inregistrat o scadere de 35,1% a productiei, in conditiile in care suprafata cultivata s-a diminuat cu 3,6%. Scaderi ale productiei s-au mai inregistrat la floarea soarelui (-41,9%), soia boabe (-26,4%) si rapita (-8,8%).

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, in 2020 aceasta a scazut cu 2,4%, dar productia a crescut cu 2,1%. In acelasi timp, in cazul legumelor, productia s-a contractat cu 0,4%, ca urmare a scaderii suprafetei cultivate fata de anul precedent.

Potrivit sursei citate, anul trecut, productia de struguri a scazut cu 4,1%, ca urmare a diminuarii randamentului la hectar (-3,5%), precum si a suprafetei cultivate (-0,6%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE