Aproape toti credem ca toate bacteriile sunt rele si ca, daca reusim sa le eliminam din casa noastra si din corp, vom fi sanatosi. Cercetatorii vin sa rastoarne aceste idei.
Numai ca numai in ultimul deceniu, pe masura ce oamenii de stiinta au invatat mai multe despre cele aproximativ 100 de trilioane de microorganisme care traiesc in interiorul si pe corpul nostru, chiar si cei mai sceptici au inceput sa priveasca cu alti ochi bacteriile. Acele bacterii din si de pe corpul nostru, in cea mai mare parte, nu sunt rele deloc. De fapt, ele joaca un rol masiv in mentinerea noastra in stare buna de sanatate.
Se pare ca si plantele au microbi ca si noi. Martin Grube, un profesor care s-a dedicat cercetarii microbiologiei la Universitatea din Graz, Austria, este de parere ca utilizarea bacteriilor bune in agricultura ar putea revolutiona modul in care cultivam plantele.
Ca sa duca la bun sfarsit cercetarea, o firma, Indigo, a demarat un proiect care beneficiaza de o finantare de 56 de milioane de dolari. In cadrul acestui proiect, plante sunt „repopulate” cu microbi care au disparut din mediul natural ca urmare a utilizarii substantelor chimice in agricultura – fungicide, pesticide, erbicide. Principiul avut in vedere de cercetatori este similar celui care vizeaza utilizarea antibioticelor si impactul lor asupra corpului uman, iar oamenii de stiinta spera ca vor reusi sa ofere solutii viabile fermierilor, astfel incat acestia sa poata asigura necesarul de hrana unei populatii in continua crestere.
„Trebuie sa crestem productivitatea si sa facem acest lucru inlocuind cea mai mare parte a tehnologiilor pe care astazi le utilizam tocmai pentru a atinge randamente tot mai mari astazi”, spune David Perry, seful Indigo.
Compania detine o baza microbiologica enorma si a demarat testele pe 9 tipuri de culturi, ca bumbac, grau, soia si porumb, infiintate pe trei continente diferite in patru perioade de vegetatie distincte. Perry spune Indigo va avea primele doua produse de pe piata in acest an.
Indigo incearca sa abordeze în primul rand stresul abiotic, adica cel cauzat de factori de mediu, cum ar fi, de exemplu, apa insuficienta si solul sarat. Compania vizeaza mai ales imbunatatirea in mod special a unor culturi astfel incat acestea sa ajunga la acelasi randament utilizand mai putina apa, deoarece majoritatea tehnologiilor existente nu sunt foarte bune la abordarea acestei probleme. In viitor, Indigo va aborda si probleme ce tin de combaterea buruienilor sau a insectelor.
Testele efectuate pana in prezent arata ca, in loturile experimentale, s-a inregistrat o crestere a productivitatii cu 10%, in vreme, in agricultura pe care o cunoastem, randamentele avanseaza cu aproximativ un an.
Ca sa ne dam seama mai usor de valoarea acestor cercetari putem face un calcul simplu. Culturile de bumbac, grau, soia si porumb sunt evaluate, impreuna, la 600 de miliarde de dolari pe an la nivel global. O crestere de 10% a productivitatii ar insemna 60 miliarde de dolari pe an in crearea de valoare.