Livezile de nuci reprezinta o idee de afaceri tot mai atractica pentru fermierii romani, in conditiile in care, cu numai o suprafata de 1-2 hectare, se poate obtine un venit minim de circa 10-15.000 de euro pe an, dupa circa 6 ani de la infiintarea plantatiei. Sumele se pot dubla insa daca se alege un soi extrem de productiv.
Cei care doresc sa infiinteze livezi de nuc este important sa se informeze nu doar asupra calitatilor productive ale unor soiuri, ci sa acorde o atentie sporita si asupra arealului in care doresc sa dezvolte o asemenea plantatie. Despre aceste aspecte, si nu numai, am discutat cu Ing. Iosif Kiss, membru al Societatii Romane a Horticultorilor, precum si proprietarul site-ului Nucifere.com.
Alegerea terenului pentru infiintarea unei livezi de nuc
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem in momentul in care ne-am hotarat sa infiintam o livada de nuc este sa verificam daca zona in care dorim sa dezvoltam aceasta plantatie este una propice pentru aceasta specie.
„Primul lucru pe care il recomand celor care doresc sa infiinteze astfel de plantatii este sa consulte anexa 6, din cadrul masurii 4.1a – „Investitii in exploatatii pomicole”, pentru a vedea daca locul in care doresc sa dezvolte plantatia se regaseste in randul zonelor cu favorabilitate cel putin medie. Pasul urmator, bineinteles, il reprezinta realizarea unor analize agrotehnice si pedologice prin care sa vedem daca terenul este propice pentru infiintarea unei livezi de nuc. In cadrul unei Unitati Administrativ-Teritoriale (UAT) pot exista zone in care avem conditii bune, iar in altele nu. De exemplu, una este sa avem un teren aflat la baza pantei, altceva sa il avem in varful pantei. Aerul rece va cobora la baza pantei si formele de vegetatie de aici vor fi expuse unui frig mult mai mare”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Ing. Iosif Kiss.
Terenurile care trebuie evitate atunci cand vrem sa infiintam o plantatie de nuc sunt cele pe care apa balteste, precum si solurile foarte grele, cu un continut de argila faorte ridicat.
„Vom evita terenurile unde balteste apa. Chiar daca radacinei nucului ii place apa, specia aceasta nu apreciaza deloc terenurile in care balteste apa. Acest proces de baltire, coroborat si cu o temperatura ridicata, poate conduce la un fenonem natural numit fermentatie alcoolica. Tinand cont de faptul ca in radacinile plantelor exista resurse de glucide, in aceste conditii, de umiditate si caldura, ele fermenteaza, ducand la moartea plantelor. Pe langa acest lucru vom evita terenurile foarte grele, unde continutul de argila este extrem de mare. In conditii de seceta devin foarte aderente la radacina pomilor si pot sa-i afecteze”, mai spune Ing. Iosif Kiss.
Cum alegem cel mai productiv soi de nuc
Un alt aspect deosebit de important la infiintarea unei livezi de nuc este alegerea soiului. Acest lucru, care poate parea simplu la prima vedere, este de fapt unul care necesita multa atentie.
„Cel mai important lucru e sa identificam corect care sunt conditiile pedo-climatice din teren. In functie de acestea, vom identifica care dintre soiuri se preteaza la respectivele conditii. Degeaba vreau sa plantez cel mai productiv soi de nuc intr-o zona foarte slaba. Intodeauna trebuie sa corelam conditiile pedoclimatice cu soiurile care se preteaza pentru locul respectiv, sa lucram pragmatic. De exemplu, degeaba vreau un soi cu fructificare laterala in Harghita, deoarece acolo nu voi avea sanse niciodata”, explica propietarul site-ului Nucifere.com.
Folosirea unor metode ecologice de combatere a daunatorilor
O livada de nuci performanta este in viziunea Ing. Iosif Kiss una in cadrul careia si proprietarul se perfectioneaza, invatand cat mai multe lucruri despre aceasta specie, de la fertilizari, tratamente fitosanitare si pana la taierile de ramnificare.
„Multi considera ca este suficient sa aplici in practica un sfat pe care l-ai primit, fara sa-l treci prin filtrul gandirii. O livada perfomanta de nuc inseamna in primul rand un proces continuu de educatie si pentru proprietarul plantatiei, pornind de la fertilizari, de la masurile pe care le poti lua in livada astfel incat sa elimini anumite tratamente fitosanitare cu subsante toxice. De exemplu, daca stimulam aparitia unor familii de pitigoi in livada, pe timpul verii, fiecare exemplar va consuma foarte multe insecte. Astfel, la un moment dat vom putea reduce, chiar opri tratamentele cu insecticide. Nu totul sta in stropit, in produse chimicale. Un alt exemplu in acest sens ar fi amenajarea, intr-un colt al livezii, a unui mic iaz, de doar cativa metri patrati, unde anumiti amfibieni, precum brostele, nu ar face nimic altceva decat sa se hraneasca cu insectele care sunt atrase de apa”, explica Ing. Iosif Kiss.
Romania ramane in prezent una dintre tarile cu un potential de productie ridicat pentru aceasta cultura, avand in vedere ca in tara noastra exista peste 6 milioane de hectare agricole cu favorabilitate mare si medie pentru infiintarea unor astfel de plantatii, sustine Ing. Iosif Kiss.
„Nucul este una dintre culturile care pe termen mediu si lung ofera un anumit grad de siguranta financiara. Daca luam doar 1 hectar de livada de nuc, la o productie de 4 tone de nuca de calitate, pe care o putem valorifica cu un pret cuprins intre 2,5 – 3,8 euro /kg avem deja 10-14.000 de euro pe an”, declara Ing. Iosif Kiss.
In 2010, tara noastra ocupa primul loc in randul producatorilor europeni de nuca. Din pacate insa, suprafata cultivata cu nuci a scazut in Romania de la 3.800 de hectare in 1989, la numai 1.490 de hectare in 2010.