septembrie 30, 2022

Ce spune Han Changfu, ministrul Agriculturii din China, despre participarea la INDAGRA 2014 și exporturile de animale din România

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În perioada 29 octombrie – 2 noiembrie a.c., la București, în centrul expozițional ROMEXPO, sub patronajul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se desfășoară cel mai important târg internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei – INDAGRA 2014.

„Prezența mea la București este o dovadă a interesului Chinei pentru a dezvolta relațiile în domeniul agriculturii”, a declarat ministrul Agriculturii din R.P. Chineză, Han Changfu, miercuri, la deschiderea celui mai mare târg din România dedicat agriculturii, INDAGRA 2014.

Ediția din acest an a INDAGRA 2014 a adus o premieră mondială prin găzduirea primei ediții a Forumului 16+1 – pentru prima dată în afara granițelor Chinei. 

În marja INDAGRA 2014, azi, în prima zi a târgului, 29 octombrie 2014, începând cu ora 12.15, s-a desfășurat Forumul 16+1, cu tema privind cooperarea în domeniul investițiilor și exporturilor de produse agroalimentare între țările central și est-europene și China. România are onoarea de a găzdui cea de a IX – a ediție a Forumul 16+1, China şi statele din Europa Centrală şi de Est, în anul 2014, ca urmare a acceptului exprimat de majoritatea țărilor implicate și a Chinei, în calitate de co-organizator. Organizarea la București a Forumului a fost o premieră, fiind prima dată când manifestarea s-a desfășurat în afara granițelor Chinei.

Delegații și oameni de afaceri din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și China.

Organizarea Forumului 16+1 la București este o urmare firească a consolidării relațiilor româno-chineze în ultimul an, ambele țări considerând prioritară dezvoltarea cooperării în domeniul agricol, a informat MADR. La eveniment, alături de miniștrii din statele europene a participat și Han Changfu, ministrul Agriculturii din R.P. Chineză.

În acest mod, conferința la nivel ministerial va putea aduce soluții pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale dintre statele central și est-europene și China iar discuțiile business – to – business vor crea cadrul propice pentru dezvoltarea unor parteneriate pe termen lung.

Aproape 30 de companii chineze sunt prezente la Forumul 16+1, reprezentanții acestora având ocazia să discute cu cei câteva sute de expozanți de la INDAGRA 2014.

„Cred că este un semn de voință extraordinară cu privire la îmbunătățirea relațiilor dintre țările noastre și pentru că sigur în România așteptările sunt foarte mari pe această zonă, a concretizării acordurilor pe care le-am semnat anul trecut. Pot să vă anunț că domnul ministru Han a venit în România cu o delegație extrem de importantă. Cred că sunt aproximativ 25 de companii care vor avea astăzi (miercuri — n.r.) în a doua parte a zilei întâlniri concrete, business to business, cu producători din România și eu cred că vom face încă un pas important în vederea concretizării acestor relații extraordinare. E o voință foarte mare de ambele părți. Cred că s-au realizat lucruri și nu cred că exagerez atunci când spun că lucruri istorice. Nu am avut niciodată un protocol de colaborare cu China în domeniul exporturilor de animale vii, în domeniul exportului de produse din carne de porc. De asemenea, s-a deschis cadrul de cooperare pentru exportul de produse cum ar fi mierea, în sectorul creșterii ovinelor, atât animale vii cât și produse din carne. Nu mai vorbesc de vinurile românești care deja sunt prezente într-un număr din ce în ce mai mare în China”, a declarat Daniel Constantin, la finalul vizitei târgului de produse bio, unde a fost împreună cu ministrul Agriculturii din China, Han Changfu.

Ministrul Agriculturii a arătat că s-au făcut pași importanți în relația cu China și că pentru România piața din China este foarte importantă, așa cum foarte importante sunt celelalte piețe din afara Uniunii Europene, în egală măsură ca cele din UE.

La rândul său, ministrul Agriculturii din China, Han Changfu, a spus că țara sa acordă o importanță deosebită agriculturii, colaborării în domeniul agricol cu România și că sprijină întreprinderile din cele două țări să colaboreze în acest sector.

Peste 450 de firme din 22 de țări sunt prezente la târgul internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii zootehniei, INDAGRA 2014, care a debutat miercuri, la Romexpo, alături de alte cinci târguri cu tematici complementare și cu tradiție în domeniu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE