septembrie 30, 2022

INDAGRA 2014. Calendarul evenimentelor MADR și al Forumului 16+1

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 2014, la București, în centrul expozițional ROMEXPO, sub patronajul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se va desfășura cel mai important târg internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei – INDAGRA 2014. Deschiderea oficială va avea loc la ora 09.30, în fața Pavilionului Central al Romexpo.

În marja acestui eveniment, în prima zi a târgului, 29 octombrie 2014, începând cu ora 12.15, se va organiza Forumul 16+1, care va avea ca temă cooperarea în domeniul investițiilor și exporturilor de produse agroalimentare între țările central și est-europene și China. România are onoarea de a găzdui cea de a IX – a ediție a Forumul 16+1, China şi statele din Europa Centrală şi de Est, în anul 2014, ca urmare a acceptului exprimat de majoritatea țărilor implicate și a Chinei, în calitate de co-organizator. Organizarea la București a Forumului este o premieră, fiind prima dată când manifestarea se desfășoară în afara granițelor Chinei. Au fost invitate delegații și oameni de afaceri din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și China.

Organizarea Forumului 16+1 la București este o urmare firească a consolidării relațiilor româno-chineze în ultimul an, ambele țări considerând prioritară dezvoltarea cooperării în domeniul agricol. La eveniment, alături de miniștrii din statele europene va participa si dl. Han Changfu, ministrul Agriculturii din R.P. Chineză. Rolul strategic al României, inclusiv în calitate de țară gazdă, se va manifesta și prin susținerea participării la nivel înalt ministerial la acest Forum, pe lângă oameni importanți de afaceri din țările participante.

În acest mod, conferința la nivel ministerial va putea aduce soluții pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale dintre statele central și est-europene și China iar discuțiile business – to – business vor crea cadrul propice pentru dezvoltarea unor parteneriate pe termen lung. 25 de oameni de afaceri din China vor participa la discuțiile tematice alături de oameni de afaceri din Romania și din celelalte state participante.

„Faptul că România organizează acest Forum în afara Chinei reprezintă o realizare a diplomației românești și, în același timp, o recunoaștere a rolului strategic pe care România l-a consolidat în ultimii ani în domeniul agriculturii. Este încă un pas deosebit de important în concretizarea eforturilor de cooperare economică între țările noastre”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Oaspeții prezenți la București vor avea ocazia să viziteze INDAGRA, precum și obiective agricole relevante astfel încât să poată avea o privire de ansamblu asupra sectorului agricol romanesc și implicit, a celui european.

De asemenea, Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, va semna miercuri, 29 octombrie 2014, împreună cu Mihai Daraban, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, un Protocol de Colaborare, care vizează principalele direcţii de acţiune comună ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în vederea susţinerii sectorului agricol românesc, prin programe menite să garanteze dezvoltarea antreprenoriatului în zonele rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE