Incursiune printre creatorii de vinuri din California

Facebook
Twitter

Când vine vorba de vin, spiritele nu se agită, ca la fotbal, ci se înalță, asemeni aromelor adunate în bobe și îmbătrânite suav în butoaiele de stejar. Însă, chiar și în lumea vinului, există păreri împărțite când vine vorba de a desemna cel mai important creator de vinuri.

Clienții cunosc vinul, recunosc eticheta și rememorează reclama. Însă omul care a creat vinul cel care a ales vinul pentru cupaje, are a urmărit boabele rumenindu-se în soarele după-amiezelor de vară și a stabilit când pot fi culese de mîini dibace, acesta rămâne departe de lumi reflectoarelor, pentru publicul larg. Însă, printre cunoscători, renumele poate merge până la adorație.

Într-una din cele mai importante regiuni viticole ale lumii, California, câteva nume s-au remarcat, pentru a rămâne în istoria vinului. Heidi Peterson Barrett a uimit o lume întreagă în 1992, când a primit punctajul maxim la un concurs de profil cu vinul ei, Screaming Eagle. În 2000, o sticlă umplută cu acest vin, care cântărea 6 litri a fost vândută la o licitație cu jumătate de milion de dolar, fiind unul dintre cele mai scumpe vinuri californiene vândute vreodată și continuă să fie unul dintre cel mai bine vândute vinuri din regiune. Un alt vin creat de Heidi Peterson Barrett, La Sirena, se vinde cam cu 150 de dolari/sticla. Lansarea acestuia arată că, deși creatoarea sa s-a dedicat consultanței în domeniu, nu a renunțat la prima dragoste.

Bob Levy și-a început cariera ca și creator de vinuri la Rombauer, la începutul anilor 1980, apoi s-a dedicat acestei activitățitimp de 15 ani, în cadrul Merryvale. În acest răstimp, a creat Harlan Estate, care se vinde cu vreo 700 de dolari. Acum lucrează sub propriul brand, alături de soția sa.

După ce a debutat în industrie în 1977, în Mondavi, Paul Hobbs s-a specializat, aprofundând tehnicile de învechire a vinului în butoaie de stejar. Astăzi, face un fantastic Malbec și un Cabernet de excepție, în cadrul parteneriatului cu Vina Cobos, Mendoza și alți prodcători argentinieni.

Robert Foley a devenit faimos pentru pasiunea sa față de soiurile de struguri mai puțini cunoscuți, cum sunt Charbono și Petite Sirah, și creează cupaje foarte apreciat, sub brandul propriu.

Helen Turley era deja cunoscută pentru vinurile Cabernet Sauvignon și Chardonnay pe care le crease în Napa, când fratele ei i-a cerut să producă Old Vine Zinfandel la Turley Winery. Mai târziu, a degustat din nou succesul cu propriul brand, Marcassin, sub care produce vinuri Chardonnay și Pinot Noir. Despre acestea, unii cunoscători au spus că sunt „de aur”.

Tot din dragoste pentru Pinot Noir, Kris Curran a repus acest vin în lumina rflectoarelor, lansând faimosul Sea Smoke

Supranumit și „francezul rătăcit prin Napa”, Philippe Melka a trecut pe la Chateau Haut-Brion, Badia O Coltibuono, Chateau Petrus și Chittering Estate din Australia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE