Inca un produs traditional romanesc primeste recunoasterea la nivel european

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a aprobat cererea Romaniei de a inscrie Cascavalul de Saveni in lista sistemelor de calitate ale UE. Astfel, cascavalul traditional, produs in Botosani, devine al saptelea produs romanesc protejat, la nivelul UE.

„Cascavalul de Saveni este o branza maturata produsa in regiunea Botosani. Produsul se distinge prin perioada lunga de maturare (60 de zile), care ii permite sa dobandeasca o consistenta omogena precum si o culoare mai pronuntata. Gustul are accente de miez de nuca, usor amarui datorita fermentatiei. Conditiile climatice locale sunt favorabile dezvoltarii pasunilor naturale bogate intr-o flora diversificata contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru productia Cascavalului de Saveni”, mentioneaza Comisia Europeana.

Romania avea anterior sase produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, din care cinci Indicatii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Tara Barsei, scrumbia de Dunare afumata si Carnatii de Plescoi. Produsul Telemea de Ibanesti este inregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (DOP).

La Comisia Europeana se mai afla depuse documentatiile pentru inca patru produse in scopul dobandirii protectiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata: Telemea de Sibiu, Salata cu icre de Stiuca de Tulcea, Placinta dobrogeana si un produs Salata traditionala cu icre de crap pentru dobandirea protectiei europene Specialitate Traditionala Garantata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE