septembrie 21, 2019
Meniu

IMM-urile oferă peste 20 de milioane de locuri de muncă verzi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Întreprinderile europene mici și mijlocii (IMM) au creat mai multe joburi verzi, și-au îmbunătățit eficiența resurselor și au contribuit la tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon în anul 2013, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeană.

Rezultatele acestuia arată că IMM-urile vor să lucreze într-o piață verde. Conform cercetării, 42% din IMM-urile din UE au în prezent cel puțin un loc de muncă verde – cu 5% mai mult față de estimările din 2012. Astfel, peste 20 de milioane de joburi la nivel european sunt verzi.

Mai mult de jumătate dintre acestea sunt în sectorul produselor și serviciilor ecologice, cum sunt controlul poluării aerului, energie din surse regenerabile, eficiența energetică, managementul deșeurilor, materiale reciclate, servicii prietenoase cu mediul.

Totuși, creșterea numărului de locuri de muncă verzi este vizibilă în special în sectorul firmelor care nu oferă produse și servicii verzi, pe fondul creșterii presiunii economice de a utiliza resursele mai eficient.

Totodată, 93% din IMM-urile europene iau cel puțin o măsura pentru a fi mai eficiente din punct de vedere al resurselor, cele mai comune acțiuni fiind minimizarea cantității de deșeuri (67%), reducerea consumului de energie (67%) și a altor materiale (59%). De asemenea, 8 din 10 IMM-uri au în plan măsuri suplimentare pentru economisirea resurselor pentru următorii doi ani, în special în privința energiei (58%) și deșeurilor (56%). Aproape jumătate (49%) au în perspectiva reducerea cantității de material folosit, 43% intenționează să consume mai puțină apă, iar 41% au în plan să recicleze.

Pentru o cincime din IMM-uri, principalele motive pentru inițierea unor măsuri ecologice sunt cererea din partea consumatorilor sau a furnizorilor (23%), stimulentele financiare sau alte forme de de susținere (19%) și crearea de oportunități de business (18%).

În Uniunea Europeană există aproximativ 20,3 milioane de IMM-uri, care asigură aproximativ 90 de milioane de locuri de muncă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE