Lavanda devine pe zi ce trece o cultura tot mai des intalnita la fermierii care dispun de suprafete mici de teren. Principalul motiv pentru agricultorii o aleg este faptul ca lavanda are o versatilitate ridicata in privinta adaptarii si are de asemenea si o durata de viata indelungata. Mai mult decat atat, lavanda va poate aduce si venituri considerabile, mai ales daca este utilizata in scopul producerii uleiului esential.
Va prezentam in cadrul acestui articol zece sfaturi pentru a dezvolta o cultura bogata si profitabila de lavanda.
1. Alegerea soiului potrivit
O cultura reusita implica in primul rand alegerea unui soi rezistent si productiv. Ceea ce trebuie sa avem in vedere este ca exista soiuri care se preteaza mai mult pentru decoratiuni, iar altele pentru productia de ulei esential.
De exemplu, soiurile „Hemos”, „Lavandula Angustifolia True” si „Sevastopolis Angustifolia” sunt niste soiuri dedicate in general productiei de ulei esential. Profitul poate fi unul pe masura, avand in vedere ca in prezent pretul unui litru de ulei esential de lavanda ajunge si la 530 lei (120 de euro).
2. Alegerea terenului pentru infiintarea culturii de lavanda
Lavanda dispune de o versatilitate ridicata, ceea ce face ca planta sa se poata adapta destul de usor pediferite tipuri de sol. In literatura de specialitate, pentru lavanda cele mai bune soluri recomandate sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate. Planta vegeteaza cel mai bine pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase.
Cu toate acestea, cel mai importat aspect in ceea ce priveste alegerea solului este sa ne asiguram ca apa nu va balti. In cazul in care pamantul va ramane umed mai mult de 4-5 zile exista toate sansele ca plantele sa putrezeasca. In ceea ce priveste pH-ul solului, acesta ar trebui sa fie cuprins intre 6,5 – 8,0.
3. Perioada optima de plantare
Perioada optima de plantare, recomandata de cei mai multi cultivatori, este toamna, mai exact de la jumatatea lunii septembrie si pana cand da inghetul. De asemenea, lavanda se poate planta si in primavara, in „ferestrele” cu temperaturi usor calde, fara ploi.
4. Pregatirea terenului pentru plantare
Pentru o plantare optima, fermierii sunt sfatuiti sa execute urmatoarele lucrati: scarificarea, aratura si discuirea. Dupa aceste operatiuni se recomanda ca fermierii sa imbogateasca solul cu ingrasamant, de preferinta cu gunoi de grajd.
De asemenea, inainte de plantarea propriu-zisa cultivatorii sunt incurajati sa marunteasca foarte bine terenul si sa se asigure ca este curat de buruieni.
5. Distantele optima de plantare
Deoarece culturile sunt realizate pe suprafete realtiv mici, cea mai folosita distanta intre plante este de circa 50 cm. Aceasta distanta este optima si in privinta dezvoltarii plantelor, ajutandu-le sa nu creasca intre ele buruieni.
In ceea ce priveste distanta intre randuri, aceasta poate incepe de la 90 cm – 100 cm pana la 1,3 – 1,5 m, in functie de nevoile fiecarui cultivator. Se recomanda totusi pastrarea unei distante de minim 1 m intre randuri, pentru a putea executa diverse lucrari agricole cu un motocultor.
6. Cum realizam plantarea propriu-zisa
Pentru a ne asigura ca plantele se vor prinde in proportie cat mai mare, plantarea lavandei se va realiza manual. Adancimea gropii pe care o vom sapa trebuie sa fie de circa 12-13 cm, in functie de cat de mare este butasul de lavanda. Odata introdus acesta in pamant vom acoperi bine cu pamant radacina, astfel incat sa ne asiguram ca nu raman goluri de aer.
Nu uitati sa udati, planta rezista in general la seceta, dar are nevoie de apa in primul an de viata, inainte de a deveni mai viguroasa.
7. Intretinerea lavandei
In general, se spune ca doua lucruri ii plac cel mai mult lavandei: foarfeca si soarele. Astfel, pentru a ne asigura ca plantele vor produce flori si tot mai multe tije florale este important sa tundem aceasta chiar in primul an. Toaletarea plantei, dupa prima recolta, in iunie, este foarte importanta.
De asemenea, eliminarea buruienilor este obligatorie pentru a avea o cultura de lavanda sanatoasa si bine dezvoltata.
8. Instalarea unui sistem de irigatii
Pentru a atinge potentialul de productie al fiecarui soi, este de asemenea important ca fermierul sa isi instaleze un sistem de irigatii prin picurare. In cazul in care nu exista fonduri suficiente, cultivatorii pot iriga plantele cu ajutorul unui tractor si a unei cisterne tractate.
Lavanda este o planta rezistenta, chiar si la temperaturile calde si la perioadele lipsite de precipitatii, datorita radacinilor foarte adanci pe care si le dezvolta, ajungand in anul 5 si pana la 2,80 m. Cu toate acestea, mai ales in primul an este recomandat ca fermierul sa dispuna de un sistem de irgatii.
9. Costurile materialului saditor
Pentru a infiinta un hectar cu lavanda un fermier va avea nevoie de circa 10.000 de butasi, ceea ce inseamna ca vei avea un cost cu materialul saditor de circa 13.000 lei, daca pretul butasului este de 1,3 lei. Pe langa aceste costuri este bine sa mai avem disponibili niste bani pentru oamenii care ne vor ajuta la plantare, precum si pentru achizitionarea unui motocultur. Aceste lucruri ne pot duce la o investitie de circa 20.000 lei.
10. Valorificarea inteligenta
Indiferent de soiul cultivat, este important ca fermierul sa incerce cat mai multe modalitati de valorificare a propriei productii. De exemplu, in cadrul targurilor si pietelor se pot vinde atat flori de lavanda verde, saculeti cu lavanda uscata sau diverse aranjamente florale cu lavanda.
De asemenea, pentru a obtine venituri suplimentare, cultivatorii de lavanda pot incerca sa comercializeze si butasi pentru cei care doresc sa-si infiinteze propriile plantatii.
Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.