Lavanda devine pe zi ce trece o cultura tot mai des intalnita la fermierii care dispun de suprafete mici de teren. Principalul motiv pentru agricultorii o aleg este faptul ca lavanda are o versatilitate ridicata in privinta adaptarii si are de asemenea si o durata de viata indelungata. Mai mult decat atat, lavanda va poate aduce si venituri considerabile, mai ales daca este utilizata in scopul producerii uleiului esential.
Un exemplu in acest sens am intalnit si in judetul Braila, acolo unde Lacramioara Simona Mardare-Tiripa cultiva de 3 ani lavanda, pe o suprafata de 11.000 mp. Pentru a se asigura ca va avea desfacere, cultivatoarea a pornit inca de la inceput cu un plan bine stabilit, in care a integrat procesarea si valorificarea.
„Suntem in al treilea an de cand cultivam lavanda. Am inceput cu circa 7.500 mp, iar in anul doi am mai adaugat alti 3.500 mp. Deoarece dispunem de teren, ne-am dorit foarte mult sa pornim o afacere de familie. Ne-am gandit la multe variante, inclusiv la arbusti fructiferi, insa, tinand cont de mai mult aspecte, inclusiv de cele legate de productie, rezistenta plantei, valorificare, ne-am decis sa pornim o afacere cu lavanda. De la inceput ne-am gandit si la partea de procesare, sa producem de exemplu ulei esential, precum si la partea de valorificare, sa realizam cat mai multe produse, pentru a avea o plaja cat mai larga de clienti”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Lacramioara Simona Mardare-Tiripa.
Pentru a-si infiinta plantatia de lavanda, cultivatoarea a cumparat seminte de la o pepiniera din Italia, ajutata de cativa prieteni si rude. Soiurile care se regasesc in cultura sunt Lavandula X Intermedia Grosso si Vera.
Lavandula X Intermedia Grosso provine din incrucisarea soiului Angustifolia (lavanda englezeasca), recunoscut pentru rezistenta lui la inghet, cu Lavandula Latifolia, numita si lavanda portugheza. Soiul de lavanda Grosso este apreciat ca fiind soiul care contine cel mai mult ulei esential, de pana la 5 ori mai mult decat oricare alt soi.
In prezent, plantatia cultivatoarei din Braila se afla in primul an de certificarea ecologica. „Pastram cultura fara insecticide, fara interventii de natura chimica. Ne dorim sa obtinem un certificat ecologic, desi, atunci cand am discutat cu procesatorii, raspunsul lor a fost mai degraba descurajant. Mi-au spus ca nu pot plati un pret mai bun pentru o cultura ecologica”, ne-a mai spus Lacramioara Simona Mardare-Tiripa.
Deoarece a mizat inca de la inceput pe procesare, cultivatoarea a achizitionat si un distilator, special proiectat, care o ajuta sa obtina cel mai important, cat si profitabil produs al fermei – uleiul de lavanda.
„Am reusit recent sa ne cumparam si un distilator, pe care noi l-am proiectat si comandat la o fabrica de confectii metalice. Am facut si o economie as putea spune. Distilatorul pe care il avem este din inox alimentar si ne-a costat circa 2.000 euro. Costurile unui distilator gata realizat sunt insa mult mai mari. Noi ni l-am proiectat conform nevoilor noastre”, ne-a povestit Lacramioara Simona Mardare-Tiripa.
Astfel, pentru obtinerea a 500 ml de ulei esential de lavanda este nevoie de circa 30-40 kg de floare verde sau de aproximativ 25 kg de floare uscata.
Printre produsele din lavanda comercializate de Lacramioara Simona Mardare-Tiripa regasim uleiul esential (20 lei – 10ml), ulei de corp (20 lei – 120ml), buchete de lavanda, perne medicinale cu 400 grame de floare (35 lei), precum si saculete de lavanda (5 lei).
„Cele mai multe vanzari le am la targuri, expozitii. Acum, vand numai asa. La angro nu dau pentru ca nu sunt multumita de preturi. Atata vreme cat exista cerere pentru produse finite, am decis sa ma dezvolt asa. Cultura de lavanda e profitabila, daca integrezi si partea de procesare si, bineinteles, iti largesti gama de produse pe care o oferi”, ne-a mai spus cultivatoarea.
Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.