17 mai 2025

Idei de afaceri: Prelucrarea manuala a lemnului pentru biciclete, afacerea de succes a doi tineri bucuresteni

Facebook
Twitter

Chiar daca nu au o specializare in domeniul tamplariei, doi tineri din Capitala, Cornel Floarea si Razvan Blendea, au reusit sa puna pe picioare, prin propriile forte, un atelier de prelucrare manuala a lemnului, in cadrul caruia realizeaza biciclete cu cadru din lemn, accesorii din lemn pentru acestea, precum si rame de ochelari din lemn.

In pofida specializarilor total diferite, Cornel Floarea (Drept) si Razvan Blendea (Arhitect), cei doi au devenit parteneri, acum 3 ani, datorita pasiunii pentru tot ce inseamna prelucrarea manuala a lemnului. Executia si proiectarea este asigurata in mare parte de Cornel, iar Razvan este cel care se ocupa de proiectare si de modelele tridimensionale. Numele marcii provine in parte de la prima bicicleta de stejar pe care au realizat-o, cat si de la anagramarea cuvantului „OK”.

„Numele provine de la prima bicicleta pe care am realizat-o, din stejar (oak – in limba engleaza), precum si de la anagramarea lui OK. Ne-a placut pentru ca demuneste ceva dur, robust, puternic”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Razvan Blendea.

Ideea unei biciclete cu cadru din lemn a luat fiinta acum 3 ani, in momentul in care Cornel construia niste porti de lemn la casa lui din Domnesti. Avand in vedere ca se apropia ziua de nastere a prietenei sale, iar aceasta isi exprimase deja dorinta de a primi o bicicleta cadou, Cornel s-a gandit sa o surprinda si sa realizeze una manual, din lemn, special pentru ea. Chiar daca bicicleta nu a fost gata la momentul aniversarii, adica in aproximativ 4 luni, Cornel a reusit, dupa circa 8 luni, sa construiasca o bicicleta cu cadrul din lemn, perfect functionala.

„Cand ne-am cunoscut, Cornel lucra la prima bicicleta, era aproape gata. L-am vazut insa ca desena pe hartie milimetrica, pe parchet si se folosea de paharul de tuica pentru a trasa curbe. I-am spus atunci ca il pot ajuta cu desenele pentru calculator, mai ales ca eu realizam asemenea machete pentru arhitectura. Asa am inceput sa colaboram. M-a surprins mult rezultatul, bicicleta total functionala, mai ales ca era realizata de un om fara experienta in domeniu”, povesteste Razvan Blendea.

Cornel Floarea si Razvan Blendea, bicicleta lemn

Fiecare bicicleta Oaky incepe de la o simpla idee. Dupa ce se documenteaza pe internet, cei doi incep sa realizeze primele desene pe calculator, precum si primele modele 3D. Apoi se realizaza mai multe teste virtuale in ceea ce priveste greutatea si rezistenta la efort. Dupa alte masuratori si verificari, se realizeaza desenele de executie dupa care sunt taiate primele piese din lemn.

„Primul pas in realizarea unei biciclete este sa stabilim inaltimea. Noi realizam aceste biciclete in 3 marimi, S, M, L. Ne uitam pe internet, ne documentam, adaptam un model care ne-a placut. De exemplu, geometria cadrului e oarecum asemanatoare cu bicicletele de la Cannondale. Asa incepem sa schitam primele idei. Stabilim ce tip de bicicleta vrem sa facem, daca e pentru oras sau mai degraba pentru munte, iar in functie de asta modificam putin si geometria cadrului, precum si, fireste, echiparea”, explica Razvan Blendea.

In timp ce Razvan pregateste desenele pe calculator pentru cadru, Cornel are si el o sarcina deosebit de importanta, si anume sa gaseasca esentele de lemn din care va fi realizata noua bicicleta.

suport bicicleta

„Dupa ce avem modelul, alegem lemnul din care va fi realizat cadrul bicicletei. Trebuie sa alegem lemnul fara noduri, cu o umiditate specifica. Dupa care se taie si vom avea 3 sectiuni pe o parte, 3 pe cealalta. Cadrul e izolat in interior si experior cu rasina epozi. Dupa fiecare mana de slefuit se dau 4 straturi si inca 5 de lac poliuretanic”, povesteste Cornel Floarea.

Cadrele din lemn produse de Oaky sunt realizate in general din frasin, acest tip de lemn avand cel mai bun raport intre greutate, rezistenta si elasticitate. O esenta de lemn exotica, pe care cei doi au folosit-o mai mult pentru accesorii, este padukul, de orgine africana, acesta ajungand sa coste circa 4.000 de euro metrul cub.

Cei doi au construit pana in prezent 10 biciclete cu cadru din lemn, reusind sa vanda deja doua exemplare. Pretul unui model variaza intre 2.000 si 3.000 de euro. Pe langa biciclete, Cornel si Razvan au dezvoltat cu multa migala si suporturi de lemn pentru bidon. De asemenea, un alt obiect din lemn a iesit recent din mainele celor doi, si anume ramele de ochelari din lemn.

„Ideea pentru ochelari o aveam de foarte mult timp, de cand am inceput sa lucram la suporturile pentru bidon. Avem cativa prieteni din domeniul opticii, care ne-au ajutat cu o serie de sfaturi de specialitate. Ochelarii, produsi sub marca Woodlens, au fost si eu oarecum dificil de executat, mai ales ca inclusiv balamaua este din lemn. Pretul final credem ca va fi de circa 600 de lei pentru ramele de ochelari”, spune Razvan Blendea.

ochelari rame lemn

Planurile de viitor ale celor doi includ realizarea unui model de bicicleta de dama, precum si a unor jucarii din lemn. Cei interesati pot gasi in prezent bicicletele Oaky la magazinele Bicitime, prelungirea Ghencea, Biciclop Bucuresti, Calea Dorobantilor 61, La Vita e Velo Bucureşti, Str. Emanoil Porumbaru 72, precum si la atelierul lui Cornel si Razvan. Ramele de ochelari pot fi gasite la magazinul Opticlar Vision, de pe Cheiul Dambovitei.

Inca un lucru important de mentionat ar fi ca afacerile de acest tip pot beneficia si de fonduri europene nerambursabile, prin Submasura 6.4 – Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole, din cadrul PNDR 2014-2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE