Daca pentru majoritatea oamenilor luna decembrie este una a relaxarii, pentru multi producatori agricoli ultima luna din an este una plina. Acest lucru este valabil inclusiv pentru micii fermieri care pregatesc produse traditionale, numai bune de pus pe masa in zilele de sarbatoare. Cu pregatirile in toi am gasit-o si pe Angela Cristina Amuza (25 ani), Inginer masterand in Horticultura, si proprietara afacerii „Ferma lui Andrei”, din comuna Crevedia, Dambovita.

Povestea din spatele livezii si a produselor traditionale este una deosebita in cazul Angelei. In urma studiilor in domeniul horticol, tanara a dorit sa inceapa o afacere in domeniul agricol. Asa s-a nascut ideea de a crea un biofertilizant – vermihumusul, capabil sa ofere productii deosebite, atat pentru legume si fructe. Insa, inainte de toate, noul produs trebuia testat si omologat. Asa a aparut dorinta, cat si necesitatea, de a avea legume si pomi fructiferi.

„Fiind Inginer horticultor si actual masteranda la Stiinte Horticole Ecologice in cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, m-am gandit sa pornesc o afacere in acest domeniu, si am inceput cu vermihumusul (biohumusul cum i se spune la noi), inainte de a-l scoate pe piata am droit sa fac teste cu acesta atat in faza solida cat si extract al acestuia. A venit intrebarea pec e anume sa facem testele? Si m-am gandit facem si la legume si la pomi fructiferi. In primavera 2017 am infiintat un solar de 216mp unde am pus tomate, castraveti si vinete, iar pe alta suprafata de aproximativ 384mp in camp am cultivat ardei gras, kapia, gogosar, ardei iuti, morcovi, patrunjel etc. Livada este de 5000mp unde detinem meri, peri, pruni, gutui si nuci”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Angela Cristina Amuza.

Printre produsele oferite celor interesati se regasesc: gemuri, compoturi, bullion, zacusca, zarzavat pentru ciorbe, muraturi, miere de asemenea (avem si cativa stupi de care ne ocupam). „Aceste produse nu contin conservanti sau alte chimicale, singurul conservant este sarea si apoi sterilizarea borcanelor corespunzator”, subliniaza Angela Cristina Amuza.

Majoritatea produselor vandute de micul producator au mare succes in special pe internet, de acolo provenind cea mai mare parte din vanzari.

„In momentul de fata produsele le valorificam pe Facebook, pe grupuri tinta,cat si magazine online cu produse traditionale. In acest moment lucram la o pagina web. La targuri nu am participat anul acesta, dar intentionam ca din 2018 sa participam cu produsele noastre la targurile din tara. In acest moment avem cereri la produse din Italia si Germania. Luam in calcul ca in viitorul apropriat sa reusim sa intram pe piata interna cat si externa, aici ma refer in hipermarketuri. Avem client atat personae fizice, surprinzator sa descopar foarte multi tineri, cat si persoane juridice”, ne-a mai spus Angela Cristina Amuza.

Pentru viitor, tanara si-a propus nu doar sa isi dezvolte afacerea, ci sa ajute deopotriva la constientizarea importantei de a manca sanator, pe de-o parte, precum si de a trata doar cu produse naturale solul.

„Planurile noastre pe anul 2018 sunt sa promovam alimentele Ecologice cat si Fertilizantii Ecologici pentru cei care cultiva legume cat si pentru cei care detin plantatii pomicole. Romanul trebuie educat sa nu mai accepte orice produs de pe piata si sa constientizeze cat de periculoase sunt produsele procesate din magazine care contin foarte multe chimicale, cat si educarea romanului spre folosirea fertilizantilor ecologici cat si tratamentelor ecologice asupra plantelor. Totul pleaca de la educatie, iar noi ca popor, detinem foarte multe farmacii la fiecare colt de strada, iar acest lucru se datoreaza in principiu de alimentatia nesanatoasa. Din primavara ne extindem cu livada, urmeaza a planta nuci si pruni, momentan analizam pe ce suprafata, noi detinand deja suprafete de teren destul de mari. Ne vom extinde si cu suprafata de teren unde vom planta rasadurile si vom produce cele mai gustoase legume. Intentionam sa devenim o marca recunoscuta si sa certificam ecologic si produsele traditionale”, ne-a mai dezvaluit Angela Cristina Amuza.

Print Friendly