lavanda

Idei de afaceri: Lavanda, cultura profitabila chiar si pe un singur hectar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cultura de lavanda devine pe zi ce trece o idee de afaceri tot mai intalnita printre fermierii cu suprafete mici, mai ales ca aceasta planta dispune de o versatilitate ridicata in privinta adaptarii si are o durata de viata indelungata. O tanara din Cluj, pasionata de plantele medicinale si aromatice, a decis sa-si infiinteze, acum 2 ani, propria sa cultura de lavanda pe un hectar, in comuna Cojocna. In prezent, tanara clujeanca isi doreste sa mareasca suprafata infiintata cu „aurul mov” si chiar sa acceseze fonduri europene nerambursabile. 

„Cultura de lavanda pe care o am este in anul II de vegetatie, am plantat-o in toamna lui 2014. Simteam nevoia in primul rand de a avea o activitate extra-job, de a petrece cat mai mult timp in natura. In 2014 era si atunci un trend destul de puternic legat de lavanda, prin urmare mi-am spus sa incerc. Am ales lavanda pentru ca in general mi-am dorit o planta care sa nu necesita o ingrijire permanenta. Daca nu era lavanda, cu siguranta as fi ales o alta planta medicinala sau aromatica precum menta, busuiocul sau oreagano”, ne-a declarat Simona Pojar-Persecan, din judetul Cluj.

Pentru a se dezvolta armonios, o cultura de lavanda are in primul rand nevoie de un sol cu un pH neutru, situat intre 6,5 – 7,5, precum si de o expunere cat mai mare la lumina. De asemenea, important de stiut este ca lavanda valorifica cel mai bine terenurile calcaroase si nisipurile de natura calcaroasa usor inclinate (aproximativ 15 grade), bine drenate. Pe de alta parte, trebuie evitate solurile foarte nisipoase, solurile grele, lutoase, reci si umede.

Pregatirea terenului in vederea infiintarii unei plantatii de lavanda presupune: desfundarea terenului la 40-50 cm adancime si incorporarea cu gunoi de grajd. Apoi, cu 2-3 saptamani inainte de plantare se face o aratura de 20-22 cm cu incorporare ingrasamant din fosfor si potasiu. Pana la plantarea propriu-zisa, solul se mentine curat de buruieni prin lucrarea cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti, in cazul in care lucrarile se fac mecanizat.

lavanda

„Costurile infiintarii unui hectar de lavanda sunt destul de relative. Mie, personal, mi se pare putin exagerat pretul cu care se vand butasii. De exemplu, in 2014 eu am cumparat cu 2 lei un butas de lavanda. Preturile in prezent sunt intre 1,5 – 2 lei/butas. Nu cred insa ca ar trebui sa coste mai mult de un leu, deoarece s-a dezvoltat mult piata”, este de parere cultivatoarea de lavanda din Cluj.

Din punct de vedere al distantelor de plantare, Simona Pojar-Persecan recomanda viitorilor cultivatori sa foloseasca urmatoarea densitate: 50 cm intre plante si 1,40 m intre randuri, mai ales daca se doreste sa se lucreze mecanizat. Pe baza unei astfel de scheme de plantare, numarul butasilor de care avem nevoie pentru 1 hectar este de circa 10.000.

„Toamna este cel mai bun moment de a infiinta cultura de lavanda, deoarece plantele au cele mai mari sanse sa se prinda. Ca soiuri eu am testat trei, deoarece am vrut sa vad care se preteaza cel mai bine pentru ulei. In cultura mea exista in prezent soiurile Hemos, Sevtopolis si Angustifolia Vera, de origine franceza. Angustifolia Vera este un soi cautat ca si proprietati ale uleiului, e mai fin, are un miros mai discret. In schimb, Hemos si Sevtopolis au un miros mult mai puternic”, explica Simona Pojar-Persecan.

Plantarea propriu-zisa se poate face intr-o groapa cu adancimea de circa 13 cm. Dupa ce este introdus butasul de lavanda, fermierul trebuie sa acopere bine cu pamant radacina, astfel incat sa nu ramana goluri de aer. Imediat dupa, planta trebuie udata.

Productia de floare de lavanda care se poate realiza pe un hectar, din anul 3, este de circa 3-4 tone. Planta are capacitatea sa infloreasca de 2-3 ori pe an, in perioadele mai-iunie si august-septembrie.

lavanda 2

„In ceea ce priveste uleiul de lavanda, eu anul trecut am reusit sa obtin din 260 kg de floare (planta verde) 1,7 litri de ulei. Anul acesta probabil voi obtine o productie de 10 l de ulei. Din punctul meu de vedere, pentru o suprafata de sub 2 hectare, scopul principal nu ar trebui sa fie distilatul daca vrei sa obtii un profit mai mare, ci productia manufacturata. In privinta preturilor, planta uscata se comercializeaza cu preturi cuprinse intre 5 si 10 lei/kg. Florile fara tija sunt comercializate cu preturi intre 30 – 100 lei/lg, insa un pret real ar fi cel de 30 – 50 lei/kg. Daca ar fi sa vorbim si despre ulei, acesta este in general vandut cu preturi cuprinse intre 70-120 euro/kg”, ne-a mai spus cultivatoarea de lavanda.

In viitor, Simona Pojar-Persecan isi doreste sa-si mareasca suprafata cultivata cu lavanda, dar si sa construiasca o comunitate locala, sub o forma asociativa, prin intermediul careia sa implice tot mai multe persoane in infiintarea de noi culturi de plante medicinale si aromatice.

„Din pacate, e dificil sa constientizezi oamenii ca asocierea reprezinta viitorul. Nu vorbim doar de a vinde impreuna la un pret mai bun, ci si de a accesa servicii, de a achizitiona inputuri, la un cost mult mai avantajos pentru toti membrii asociati. Imi doresc foarte mult sa construiesc o comunitate locala, un fel de cooperativa, care sa promoveze comunitatea noastra. Cred ca viitorul il reprezinta conglomeratele, in care se cultiva mai multe tipuri de plante, nu doar una singura”, este de parere Simona Pojar-Persecan.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE