Supranumita si „aurul mov”, lavanda este o planta recunoscuta pentru proprietatile sale calmante si antiseptice, pentru mirosul unic dar si pentru aspectul deosebit. Oamenii cultiva aceasta planta inca din cele mai vechi timpuri, iar arbustul de lavanda nu este predispus daunatorilor si nu necesita o intretinere foarte costisitoare.
Pe langa uleiul de lavanda obtinut din procesarea acestei plante, o astfel de cultura poate constitui o atractie turistica originala si foarte cautata de persoanele care isi doresc o evadare in natura, invaluiti de mirosul imbietor si de privelistea unica oferita de aceasta cultura.
Pe baza unei astfel de idei de afaceri au pornit la drum si Gordana Miloia si Ivan Hategan, o pereche de tineri din localitatea Carasova, judetul Caras – Severin, care in anul 2014 au decis sa faca pasul cel mare si sa-si infiinteze propria plantatie de lavanda.
Inarmata cu pasiune si rabdare, tanara pereche a reusit prin forte proprii sa cumpere si sa planteze butasii de lavanda, reusind sa vada rezultatele muncii lor intr-un timp foarte scurt.
,,A fost un fel de experiment. Iubind florile ne-am axat pe cultura de lavanda. Am mai vazut culturi de lavanda in Croatia si dupa ce ne-am documentat am decis sa infiintam si noi o astfel de cultura. Suprafata actuala e de 5.000 metri patrati. Am inceput in 2014 cu 4.000 de butasi, iar in anul viitor am mai pus 2.000 de butasi de lavanda Augustifolia Sevtopolis si am mai pus 1.000 de butasi Blue Scent”, a precizat Ivan Hategan, detinatorul Lavanda Carasova pentru Stiri Agricole.
Cum se intretine o cultura de lavanda
Chiar daca nu este o planta pretentioasa si nu are daunatori naturali, lavanda are nevoie de ingrijire periodica si de operatiuni care sa-i asigure o dezvoltare corespunzatoare. In cazul lavandei, o cultura de succes se obtine prin multa munca, dupa cum declara si proprietarul plantatiei din Carasova.
,,O cultura de lavanda necesita munca. Cand a fost mai mica am sapat-o, efectiv treceam cu motocultorul printre randuri si restul sapam. In mod normal sapam o data, de doua ori pe luna, din aprilie si pana in septembrie, insa depinde si de cum cresc buruienile. Pe timpul iernii cultura nu necesita niciun fel de munca. De muncile culturii de ocupam in familie, insa a fost nevoie sa luam si cativa zilieri”, ne mai spune Ivan Hategan.
Ce investitii initiale necesita o astfel de cultura
Avand in vedere ca lavanda este o planta perena, investitia necesara infiintarii unei astfel de culturi poate fi amortizata pe parcursul a mai multi ani. O astfel de plantatie nu va genera costuri suplimentare, necesitand un minim de interventie.
,,Noi am investit doar in butasi pentru ca terenul il aveam deja si in lucrarile aferente. A trebuit sa aram, sa pregatim solul, dupa aceea am plantat butasii, apoi a venit sapatul si intretinerea. Nu este o munca usoara dar cand o vezi dupa aceea cand e inflorita iti dai seama ca a meritat. Pretul de achizitie a fost de 1,5 lei butasul dar din toti butasii pe care i-am achizitionat, aproape toti s-au prins si n-am avut pierderi mari’’, precizeaza fermierul.
Datorita faptului ca nu are daunatori naturali, detinatorul unei astfel de plantatii nu va mai trebui sa achizitioneze pesticide, reducandu-si costurile si bucurandu-se de o cultura 100% naturala.
,,Eu nu am aplicat niciun tratament, nici pentru a o stimula sa creasca, nici pentru daunatori, pentru ca nu prea sunt daunatori si nu am avut probleme. Singurele operatiuni necesare sunt sapatul, cositul si plivit, pentru ca mai ies buruieni prin tufele de lavanda si acolo trebuie efectiv scoasa buruiana’’, explica fermierul din Caras – Severin.
Cum se poate exploata lavanda
Lavanda este cunoscuta in toata lumea pentru proprietatile sale calmante si antiseptice, dar si pentru mirosul inconfundabil. Astfel, doar 50 ml de ulei de lavanda costa in medie 100 de lei. Mai mult, buchetele de lavanda sunt extrem de apreciate, iar un astfel de aranjament floral ajunge sa coste si 200 de lei.
,,In momentul de fata vindem buchete de lavanda catre florarii si buchetele culese direct de catre vizitatori. Anul acesta vreau sa si distilez. Este o doamna care detine o distilerie si am discutat deja despre un parteneriat. Prin distilare se obtine uleiul de lavanda si apa florala de lavanda’’, explica Ivan Hategan.
Chiar daca majoritatea fermierilor se concentreaza pe infiintarea unei culturi conventionale care sa le aduca un profit relativ sigur, o cultura de nisa precum cea de lavanda se poate dovedi extrem de profitabila pe termen lung si ne poate aduce venituri substantiale dar si multumirea ca am reusit sa cream un mic colt de rai si o cultura de o frumusete neasemuita.