septembrie 26, 2021

Idei de afaceri la țară: ce poți face cu 200.000 de euro fonduri europene nerambursabile?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

S.C. Megaplast S.R.L. este o firmă suceveană care produce ambalaje din polietilenă. Datorită unei strategii bine gândite, compania înfiinţată în 2001 a reușit să ajungă în topul producătorilor de ambalaje din România, devenind un jucător important pe acestă piaţă.

Afacerea a început ca una de familie. Iniţial, a avut ca profil comerţul cu amănuntul, dar după un timp proprietarii s-au gândit să facă și producţie.

„Nu știam exact ce să producem, dar pentru că aveam un prieten care a deschis o tipografie, ne-am gândit ca noi să mergem pe flexografie, imprimare pe folie de polietilenă”, a povestit Brândușa Vîrvara, directorul executiv și patroana companiei.

Au cumpărat utilaje și timp de zece ani firma a funcţionat într-o locaţie, cu chirie. Activitatea de bază a unităţii este fabricarea plăcilor, a foliilor, a tuburilor și profilelor din material plastic.

Prima mașină cumpărată a fost una de imprimat pungi și sacoșe, în șase culori. Dotarea cu sudeze automate (mașini care realizează diverse tipuri de suduri, pentru a da naștere produsului finit – punga, sacoșa sau sacul) a dus la simplificarea muncii, iar întregul proces tehnologic este automatizat.

Printr-un proiect cu o valoare totală de 338.313 euro, între 2009-2012, firma a reușit să ridice o hală de producţie nouă, în localitatea Șcheia, care se află la periferia Sucevei. Finanţarea nerambursabilă în valoare de 198.773 euro a fost obţinută prin Măsura 312 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, care oferea sprijin pentru activităţile nonagricole din mediul rural.

La momentul respectiv, S.C. Megaplast S.R.L își desfășura activitatea în spaţiul rural, într-o locaţie închiriată, care nu oferea posibilitatea extinderii producţiei, din lipsa spaţiului necesar pentru utilaje, pentru desfășurarea procesului tehnologic pentru depozitarea materiilor prime și a produselor finite.

„În anul 2009, ca urmare a diversificării producţiei și a dezvoltării relaţiilor de afaceri, am hotărât să investimîntr-un sediu nou, o locaţie care să ne reprezinte și în care să ne putem desfășura activitatea la standarde europene”, a spus directorul companiei, citat de revista România Rurală.

Sediul se întinde pe o suprafaţă totală de 2.107 metri pătraţi și include o hală de 600 de metri pătraţi. Derularea acestei investiţii a permis crearea a opt noi locuri de muncă în mediul rural.

Accesarea fondurilor a fost dificilă, din pricina documentaţiei stufoase, dar mai ales din cauza reticenţei băncilor de a oferi credite care să acopere cofinanţarea beneficiarului. Abia după o analiză a documentaţiei, care a durat un an, firma a reușit să obţină un credit de investiţii pe zece ani, care să permită acoperirea avansului de 50% din suma nerambursabilă, necesar pentru demararea proiectului.

Clienţii sunt din toată ţara, iar de un an de zile S.C. Megaplast S.R.L. face și export către o firmă belgiană cu puncte de lucru în toată Europa, inclusiv la Suceava. Compania produce ambalaje din folii PE, imprimate în 1-6 culori, în funcţie de dorinţele clienţilor. De asemenea, realizează folii film, folii tubulare, folii transparente, folii cu pliuri laterale, saci menajeri și industriali, sacoșe tip maieu, sacoșe tip banană, pungi simple, pungi BOPP natur sau imprimate, coperte școlare de cărţi și caiete, benzi avertizoare color și imprimate.

Firma are relaţii comerciale atât cu marile lanţuri de magazine, cât și cu micii comercianţi și firmele producătoare din industrie. Onorarea tuturor comenzilor se face în șapte zile de la înregistrarea acestora.

Deși accesarea finanţării nerambursabile a fost dificilă, patronii firmei așteaptă cu nerăbdare lansarea noului PNDR, pentru că ar dori accesarea de noi fonduri europene necesare dotării cu utilaje.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE