Idei de afaceri: gemuri, siropuri si zacusca preparata traditional, produsele vandute cu succes de un mic fermier timisorean

Facebook
Twitter

De cele mai multe ori, profitabilitatea unei livezi este data in mare masura nu neaparat de productie sau suprafata, ci mai ales de modul in care alegem sa valorificam materia prima.

Cu aceasta idee, un mic producator timisorean a reusit sa ofere valoare adaugata fructelor pe care le culege de pe o suprafata de doar 600 mp. Cat e ziua de lunga, Revnic Gheorghe, din Timisoara, prepara in propria gospodarie zeci de produse precum siropuri din plante aromatice, gemuri, zacusca, precum si uleiuri presate la rece.

„Pana in 2015 aduceam in Romania haine de marca din Germania. La un moment dat m-am saturat de tot ce inseamna autostrada, dormit la pensiune, uneori chiar in masina. Am simtit nevoie sa fac si altceva, mai ales ca ma apropii de varsta de 70 ani. Impulsul de a avea o gradina proprie a venit dupa ce am vazut un reportaj in care era prezentat un fermier de la Voinesti ce a avut curajul sa faca o cultura de mure intr-o zona predominant cultivata cu mar”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Revnic Gheorghe.

In prezent, producatorul din Timisoara lucreza o suprafata de 600 mp, culturile predominante fiind murul si caisul. Pe langa acestea, Revnic Gheorghe are cultivate numeroase plante aromatice precum oregano, salvie, rozmarin, menta, busuioc, lavanda.

„La mur detin soiul Thronfree si Triple Crown, iar anul trecut, in al doilea an de cultura, am reusit sa obtin circa 220 de kilograme de mure. Anul acesta, avand in vedere ca plantatia este in anul 3, ma astept sa am o productie de aproape jumatate de tona”, ne-a mai spus cultivatorul.

In gospodaria sa, Revnic Gheorghe produce gem de cais, mure, dulceata de trandafiri, dulceata de ardei iute, siropuri din plante aromatice precum oregano, salvie, rozmarin, menta, busuioc, ghimbir, apa de trandafiri, apa de lavanda si ulei de lavanda, otet de mere, prune, pasta de macese, porumbele, coarne, precum si delicatesa casei – zacusca, preparata in mod traditional, la foc cu lemne.

„Folosesc un procedeu traditional, mai ales la zacusca, in sensul ca o prepar la foc cu lemne si pasteurizez apoi intr-un cuptor de paine pe care eu mi l-am realizat. Miezul vinetei primeste acea aroma de fum, ceea ce face ca gustul sa fie unul exceptional. Nu folosim conservanti. De asemenea, gemurile si siropurile sunt preparate cu zahar invertit. Anul acesta vreau sa fac si dulceata de menta marocana, sa vedem daca are priza la public”, ne-a mai spus Revnic Gheorghe.

Din punct de vedere al valorificarii, Revnic Gheorghe participa des la targurile de profil, insa totodata primeste numeroase comenzi si prin intermediul propriului magazin online. „Cea mai buna valorificare a produselor o obtin la targuri. Am si un magazin online. La o comanda minima de 50 lei livram produsele la client acasa”, ne-a mai spus Revnic Gheorghe.

Pe langa produsele deja amintite, producatorul timisoarean reuseste sa produca, in colaborare cu un partener, si uleiuri presate la rece de floarea-soarelui, in si nuca.

„Am un colaborator care detine utilajele necesare producerii uleiului presat, prin urmare, cu ajutorul sau, realizam uleiurile. Ca tehnologie, nu folosim filtrul, ci lasam produsul sa se decanteze. De asemenea, mai avem si ulei de dovleac insa acesta este presat la cald, deoarece inainte de acest procedeu semintele se prajesc circa 10 minute. Facem acest lucru pentru ca semintele primesc o aroma deosebita”, explica producatorul.

Despre uleiurile presate la rece se spune ca sunt mult mai bune decat cel de masline, datorita cantitatilor mai mari de acizi omega 3 si 6, cat si a vitaminelor B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. Mai mult decat atat, uleiul de nuca este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiace, ale sistemul nervos, imunitar si reproducator. Totodata, uleiul de nuca poate fi folosit in compozitia salatelor sau a preparatelor care contin paste pentru a le oferi un gust deosebit.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE