Idei de afaceri: fonduri europene pentru solarii si utilaje agricole

Facebook
Twitter

Tinerii fermieri aleg sa acceseze fonduri europene nerambursabile, prin PNDR, pentru a-si dezvolta exploatatiile agricole. Un exemplu in acest sens am intalnit in Ocna Sibiului, acolo unde Constantin Moales a finalizat cu succes un proiect de 40.000 euro, in cadrul submasurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri.

Prin proiect s-a urmarit dezvoltarea exploatatiei vegetale. Exploatatia vegetala are ca obiect de activitate cultivarea porumbului boabe pe o suprafata de 0,50 ha, a legumelor proaspete in camp (conopida, varza, castraveti, vinete, morcovi, ceapa) pe o suprafata de 0,91 ha, a legumelor proaspete in sere si solarii (tomate si ardei) pe o suprafata de 0,13 ha, a plantelor de nutret in suprafata de 0,1 ha.

De asemenea, solicitantul detine si o plantatie de nuci in suprafata de 2,67 ha si o suprafata de 1,95 ha – pasuni si fanete.

Din sprijinul acordat solicitantul doreste sa achizitioneze 1 ha teren arabil, 2 solarii de cate 500 mp si un motocultor necesar lucrarilor in solarii.

Cei care pot accesa fonduri europene prin masura 6.1 sunt tinerii fermieri in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole si persoanele juridice in care un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instaleaza impreuna cu alti tineri fermieri si care exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, beneficii si riscuri financiare in cadrul exploatatiei respective.

Sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 Euro si va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si de 25% din cuantumul sprijinului in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

Exploatatia agricola trebuie sa fie inregistrata de solicitant, in nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primarie in Registrul Agricol, la APIA in Registrul Unic de Identificare si la ANSVSA in Registrul Exploatatiilor – dupa caz, inainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.

Un singur reprezentant al unui SRL (asociat unic/ asociat majoritar si administrator) poate primi sprijin prin aceasta sub-masura.

In cadrul unei familii, doar unul din membri (sot-sotie) poate sa beneficieze de sprijin pentru instalare fie prin intermediul Masurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri, fie prin intermediul submasurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

De asemenea, in situatia preluarii exploatatiei de la sot/ sotie nu se acorda punctaj la selectie pentru preluare integrala. Aceste conditii vor fi verificate si in cadrul Cererilor de finantare depuse prin intermediul unui Grup de Actiune Locala, cat si celor din teritoriul ITI. Contractele care confera dreptul de folosinta asupra terenurilor agricole trebuie sa fie incheiate in numele solicitantului si valabile la momentul depunerii Cererii de finantare.

Solicitantul nu va reduce dimensiunea economica prevazuta la depunerea Cererii de finantare a exploatatiei agricole pe durata de executie a proiectului cu mai mult de 15%. Prin exceptie, in cazul pepinierelor marja de fluctuatie de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare.

Cu toate acestea, dimensiunea economica a exploatatiei agricole nu va scadea, in nicio situatie, sub pragul minim de 12.000 SO stabilit prin conditiile de eligibilitate. In cazul exploatatiilor care detin animale, acestea vor fi in proprietatea persoanei autorizate/ societatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE