Idei de afaceri: Doi bihoreni detin singura fabrica din Romania care proceseaza laptele de magarita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Doi fermieri romani au reusit sa infiinteze, in 2015, prima fabrica din Romania care proceseaza laptele de magarita, un produs recunoscut pe plan mondial pentru calitatile sale nutritive deosebite. Ferma celor doi crescatori de animale numara in prezent 150 de magarite, care produc in fiecare luna circa 600 de litri de lapte. Avand in vedere productia scazuta, dar si beneficiile laptelui, pretul de comercializare al acestuia, la poarta fabricii, se ridica la 120 lei litrul.

„Aceasta ferma de magarite a pornit mai degraba ca o nevoie, nu neaparat ca o afacere. Asociatul meu din prezent se confrunta cu o alergie foarte puternica. I-am propus sa testam acest lapte de magarita, avand in vedere calitatile sale nutritive extraordinare. Asa am luat 4 capete de mama, cu un pui si mascul. Am inceput sa mulgem laptele si am observat ca exista un efect cat se poate de rapid si concret in cazul alergiei cu care se confrunta asociatul meu, in sensul ca aceasta trecea. Dupa aceea, am inceput sa studiem si sa ne interesam ce inseamna sa procesezi acest lapte. Din pacate, nicio formula existenta nu putea fi aplicata direct pentru laptele de magarita, deoarece se pierdeau proprietatile. Am ajuns in prezent sa avem un produs care este sterilizat in sticla de sticla bruna farmaceutica, de 250 ml, avand in vedere ca doza medie recomenadata este in jur de 80 ml”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Calin Nistor, asociat al fermei de magarite.

Cei doi bihoreni au reusit la finalul anului 2015 sa deschida si prima fabrica din tara care se ocupa de procesarea laptelui de magarita. In fiecare zi, de la efectivul de 150 de capete se colecteaza o cantitate de aproximativ 20 de litri.

magari, lapte magarita

„De curand, dupa alte analize si teste, am devenit unitate de prelucrare a laptelui, ceea ce inseamna ca respectam cele mai inalte standarde, avand posibilitatea sa facem si export. Exploatatia din comuna Cauaceu contine o ferma de carantina, una de femele gestante, cat si o a treia ferma de mulgatoare, unde femelele sunt impreuna cu puii lor”, ne-a mai spus crescatorul.

Intreaga investitie a celor doi fermieri a fost suportata integral de acestia. „Investitia este a noastra 100%. Nu am avut curajul sa luam fonduri pe ceva ce nu stiam sigur ca va merge. Nu va ascund faptul ca am vrut sa abandonam totul de 10 ori pana acum. Nu stiam daca vom reusi sa procesam asa cum ne doream, adica sa pastram toate calitatile laptelui. A fost un fel de inventie, realizata cu ajutorul medicilor, inginerilor”, povesteste Calin Nistor.

In cadrul fermei din Bihor, cele 150 de magarite au la dispozitie o suprafata de 30 de hectare de pajiste bio, fiind hranite doar cu lucerna, fan, precum si cu triticale, tarate si porumb, in cazul femelelor cu pui. „Magarii sunt niste animale pretentioase, trebuie sa fii tot timpul langa ele. Intreaga exploatatie e supravegheata video, pentru a cunoaste in fiecare secunda ce se intampla”, explica fermierul.

Laptele comercializat de cei doi bihoreni se vinde cu un pret 37 lei pe flaconul de 250 ml. „De la noi la fabrica, litrul de lapte de magarita se vinde, cu toate taxele incluse si cu transport inclus, cu 120 lei litrul. In magazine se gaseste la pretul de maxim 150 de lei pe litru. Flaconul de 250 ml pleaca de la noi cu 30 de lei, iar in magazine si farmacii se vinde cu maxim 37,5 lei/flaconul”, spune Calin Nistor.

magari

Laptele de magarita din ferma celor doi bihoreni a ajuns deja in numeroase farmacii si magazine din Oradea, Cluj, precum si in cadrul unui hipermarket din Arad. „Suntem in tratative in prezent cu un mare lant de magazine din Romania. Toate negocierile au decurs bine si speram sa avem si contractul semnat. Exista o cerere importanta pe piata pentru acest lapte. Mi-ar placea de asemenea sa initiez o emisiune la televizor despre proprietatile acestui lapte”, ne-a mai spus crescatorul.

In viitor, Calin Nistor isi doreste sa realizeze cu ajutorul specialistilor si inseminari artificile la magari, pentru a obtine o rasa cat mai buna. „Sunt niste animale care se reproduc foarte greu: 12-13 luni sta femela gestanta, ponderea de nastere 60% mascul, 40% femela. Primii 2 ani dupa ce s-a nascut femela nu o poti da la monta, pentru ca trebuie sa se dezvolte. Dupa 2 ani o dai la monta, dupa 12 luni fata, primul an nu poti sa o consideri magarita de productie, pentru ca e tanara, nu are uger. Poti sa o consideri o femela nascuta la tine dupa circa 4,5 ani”, ne-aexplicat Calin Nistor.

Laptele de magarita contine o cantitate foarte mare de acizi grasi, de vitamine A, B1, B2, B6, C, D si E, precum si minerale si proteine.

Laptele de magarita continde de 46 de ori mai multa vitamina C decat laptele de vaca si de 4 ori mai mult fier. De asemenea, laptele de magarita contine 4 tipuri de antibiotice si bactericizi naturali care se mai gasesc in aceeasi formula doar in laptele matern. De exemplu, lizozima, o enzima cu un puternic anti-viral, anti-bacterian si chiar anti-tumoral.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE