Idei de afaceri de succes: Cum deschizi o ferma de oi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Romania, cresterea animalelor este o ramura a agriculturii foarte importanta pentru economie. Infiintarea unei ferme de animale este o idee de afacere cat se poate de profitabila si, totodata, o tendinta tot mai prezenta pentru cei care vor sa investeasca in zonele rurale.

Daca nu ai experienta in domeniu, poti incepe prin a-ti deschide o ferma de oi. Inainte de a incepe, insa, sa lucrezi la planul tau de afaceri, trebuie sa urmezi cativa pasi esentiali pentru reusita business-ului.

Stabileste obiectivul fermei

Initial, este necesar sa decizi care este scopul principal al fermei de oi. De exemplu, poti creste animalele pentru a valorifica lana, pe care o vei vinde. O alta varianta este folosirea laptelui de oaie, folosit ca materie prima pentru producerea branzei (si a altor produse lactate derivate) ori a inghetatei. Ca alternativa, ia in considerare cresterea animalelor cu scopul de a le comercializa mai departe; afacerea cu oi de vanzare poate fi foarte avantajoasa. Nu in ultimul rand, ia in calcul faptul ca poti creste oi si pentru carnea lor. Stabilind activitatea principala a fermei tale, vei stii ce rase de oi trebuie sa achizitionezi.

Solicita avizele necesare pentru cresterea oilor

Ai trecut de prima etapa si ai realizat deja un plan de afaceri. Este momentul sa iti inregistrezi afacerea si sa obtii avizele necesare pentru cresterea oilor, documente care iti vor permite sa demarezi constructia propriu-zisa. Vei avea nevoie de:

  • avizul de amplasament;
  • avize si acorduri pentru accesul la utilitati;
  • avizul unitatii de pompieri;
  • avizul comandantului de Protectie Civila;
  • avizul Inspectoratului pentru Sanatate Medie.

Toate aceste aprobari vor fi inscrise in Certificatul de Urbanism pe care il poti solicita de la Administratia Publica Locala, inainte de a incepe elaborarea proiectului. Mai apoi, adreseaza-te Directiei Sanitar Veterinare pentru Siguranta Alimentara, cat si Directiei Judetene de Sanatate Publica, organisme care vor verifica daca noua constructie respecta normele in vigoare si functioneaza conform parametrilor descrisi in proiect.

Fa investitiile necesare in ferma

Dupa finalizarea constructiei, urmeaza o serie de investitii necesare pentru functionarea optima a fermei zootehnice. Instalatiile de adapare, aparatele de muls, neutralizatoarele de mirosuri sunt doar cateva dintre echipamentele care vor atrage mare parte din bugetul alocat pentru investitii. De asemenea, vei avea nevoie si de instrumente de tuns oile. O idee buna poate fi sa cumperi aparatura second-hand in stare buna, pentru a-ti minimiza cheltuielile.

Acceseaza fonduri europene

Potrivit legilor in vigoare, fermierii care doresc sa construiasca o exploatatie zootehnica, au posibilitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. In functie de dimensiunea economica a fermei, poti obtine un anumit procent de fonduri nerambursabile, care sunt un real ajutor pentru orice antreprenor aflat la inceput de drum.

Poti deveni un fermier de succes daca reusesti sa previi sau sa gestionezi eficient problemele inerente ale unei afaceri cu oi. In orice fel de business poti intampina dificultati si provocari, insa important este sa nu renunti la visul tau.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE