O idee de afaceri frumoasa, atat la propriu cat si la figurat, este fara indoiala cultivarea trandafirilor, o nisa pe care multi o aleg pentru producerea de dulceata. Cu toate acestea, o familie din Ciumbrud, judetul Alba, o zona de altfel cu traditie in cultivarea trandafirilor, a decis acum cativa ani sa demareze o altfel de afacere cu roze, si anume producerea butasilor de trandafiri.
„Dupa ce am lucrat o viata intreaga, pe un salariu mic, am decis alaturi cu sotia mea sa incepem o afacere pe cont propriu. Asa am decis sa ne axam in mod special pe butasii de trandafiri, mai ales ca zona noastra, Ciumbrud, e recunoscuta pentru aceasta activitate. Lucram o suprafata de 4 hectare, in general manual. Ne ocupam atat de trandafiri, precum si de altoirea arbustilor fructiferi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Traian Marginean, administratorul pepinierei „Roza Mur”.
Cateva dintre soiurile de trandafiri pe care le intalnim in pepiniera familiei Marginean sunt: Vivaldi alb-galbui, Flamingo roz, Red berlin – Rosu, Monica portocaliu, White vindov alb pur, Mondial ticlam, Swart madona-visiniu, Dublu delict alb cu rosu (puternic parfumat), precum si Richard tauber galben.
„Soiurile noastre de trandafiri se pot folosi atat in decorarea gradinilor, pentru garduri vii, insa si pentru realizarea buchetelor”, ne-a mai spus cultivatorul.
Pentru cei care doresc sa planteze trandafiri, fie pentru o gradina sau pentru o afacere de nisa, cum este producerea dulcetii de trandafir, este important sa aleaga un teren unde soarele straluceste cel putin patru ore pe zi. Asta deoarece trandafirii sunt extrem de sensibili la umbrire si nu vor inflorii.
„Noi recomandam ca terenul unde urmeaza sa fie realizata plantarea sa fie desfundat si curatat, apoi il vom ara si il vom maruntii. Putem adauga si ingrasamant, insa nu la radacina, pentru ca o arde. Perioada optima de plantare este toamna, se castiga un an”, ne-a explicat Traian Marginean.
Inainte de plantare, este important ca radacinile sa fie scurtate la 15-20 cm, iar tulpinile (2-4 la numar) sa fie si ele scurtate la 4-5 muguri. In ceea ce priveste distantele de plantare, pentru trandafirii pitici acestea sunt de circa 50-60 cm, iar pentru cei urcatori intre 1,6 si 1,8 m. In cazul in dorim sa realizam un gard viu de trandafiri vom reduce distantele pana la circa 20 cm.
Plantarea este bine sa se execute dupa ce in prealabil se realizeaza mocirlirea. Radacina plantei se afunda in aceasta mocirla de mai multe ori, incet pentru ca acestea sa fie complet imbracate in noroiul hranitor. Groapa de plantare poate avea circa 30-40 cm latime si 30-40 cm adancime.
„Intretinerea trandafirilor nu e dificila, cultivatorul trebuie insa sa fie atent sa ii stropeasca impotriva bolilor, mai ales daca anul e ploios. Ei devin expusi la fainare. De asemenea, daca e seceta, e important sa irigam. Eu folosesc un sistem prin aspersie”, ne-a mai declarat Traian Marginean.
Pentru viitor, cultivatorul din Ciumbrud isi doreste sa acceseze fonduri europene nerambursabile, pentru a-si dota exploatatia cu utilaje mai performante. „In prezent lucram la scrierea unui proiect cu fonduri europene. Ne dorim mult sa luam cateva utilaje, un tractor. Platim de fiecare data in stanga si dreapta, atunci cand e nevoie, si sunt multi bani”, ne-a mai spus Traian Marginean.
Doua dintre cele mai cunoscute localitati pentru productia de butasi de trandafiri si pomi fructiferi sunt fara indoiala zonele Ciumbrud si Aiud. Aproape fiecare localnic de aici se ocupa cu cresterea pomilor fructiferi. Conform datelor statistice, pomicultorii din aceste zone ar asigura aproape 40% din materialul saditor folosit la nivel national.